Müüt murtud: rasedus ei ole pikas perspektiivis kaalutõusu põhjus

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raseduse ajal peaks naine tarbima umbes 300 kilokalorit tavapärasest rohkem.
Raseduse ajal peaks naine tarbima umbes 300 kilokalorit tavapärasest rohkem. Foto: Martina Kovacova / PantherMedia / Martina Kovacova

Canberra ülikooli teadlased leidsid, et rasedust iseenesest ei saa pidada kauakestva kaalutõususu põhjuseks. 

Levinud arvamus, et rasedus põhjustab pikaajalist kaalutõusu, lükati ümber Canberra ülikooli teadustöös, kus leiti, et tõenäolisemad tegurid on hoopis töötus ja depressioon, vahendab ABC

Uurimus jälgis 8000 naise kaalu 15 aasta jooksul ning võrdles neid, kes said perioodi jooksul emaks ning naisi, kes ei saanud. Need, kes said lapse, ei võtnud kaalus juurde teisiti, kui need, kes ei sünnitanud. Normaalne on rasedusega natuke juurde võtta ning naised peavad umbes 300 kilokalorit päevas rohkem sööma. Kahtlemata ei tähenda see uurijate sõnul, et naised peaksid kahe inimese eest sööma.

Rasedad ei peaks teadlaste soovitusel keskenduma söödava toidu kogusele, vaid kvaliteedile ja toiteväärtuslikkusele. 15-aastase perioodi jooksul leiti, et enamik naistest võttis kaalus natuke juurde, kuid tõus ei erinenud palju naiste vahel, kes olid sünnitanud ning nende, kes polnud. Uuring vaatles ka teisi tegureid, mis kaalutõusu mõjutasid ning leidsid, et ülikooliharidus ning rohkem trenni tegemist panustasid väiksemasse kaalutõusu.

Uuringus osalenud teadlase professor Deborah Davise sõnul leiti seos depressiooni ja kaalutõusu vahel, kuid uuringust ei järeldunud, milline see seos täpselt oli. Samuti leiti seos töötuse ja kaalus juurde võtmise vahel. Sissetulek ei mänginud rolli, kuid neil, kel polnud palgalist töökohta, võtsid kaalus rohkem juurde, sõnas Davis.    

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles