Rasket depressiooni ravitakse elektriga (10)

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elekterkonvulsioonravi aparaati juhitakse arvutiga. Kui inimene liigutab või takistus, näiteks juustest, on liiga suur, siis masin laengut ei anna.
Elekterkonvulsioonravi aparaati juhitakse arvutiga. Kui inimene liigutab või takistus, näiteks juustest, on liiga suur, siis masin laengut ei anna. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Depressiooni ravitakse Eestis eelkõige psühhoteraapia ja ravimitega. Elekterkonvulsioonravi kasutatakse vähe, sest selle meetodi kohta on teadmised kasinad nii arstidel kui ka patsientidel.

Elekterkonvulsioonravi (EKR) on olnud kasutusel juba 80 aastat, selle efektiivsust märgati kohe ning toime on teadusuuringutega ammu tõestatud. Tänapäevase tehnikaga on ravi ohutu ja patsientidele hästi talutav, kuid meetodit kasutatakse siiski mitu korda vähem, kui võiks.

«EKRga käib kaasas palju müüte, selle kohta on üldiselt vähe infot nii patsientidel kui ka arstidel ning sobivat patsienti võib olla raske leida,» sõnas Põhja-Eesti regionaalhaigla psühhiaater-vanemarst Margus Lõokene.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles