Tervisenõu: kuidas mõjub kehale pohmelliga trenni tegemine?

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Higistamine muudab dehüdratsiooni veelgi suuremaks.
Higistamine muudab dehüdratsiooni veelgi suuremaks. Foto: Martin Novak / PantherMedia / Martin Novak

Kuigi treenimine võib tunduda ideaalne viis, kuidas eelmise õhtu patud heaks teha, siis ei ole pohmelli «välja higistamine» hea mõte.

Ka kerge alkoholist tuleva peavaluga treenimine ei too kasu, sest väsitad sellega niigi kurnatud keha veelgi ja muudad taastumise aeglasemaks, vahendab CNN. 

Põhiline pohmelli põhjustaja on vedelikupuudus ja higistamine muudab dehüdratsiooni veelgi suuremaks. Seetõttu võib treening tunduda füüsiliselt koormavam: võid tunda ületamatut väsimust, valusid kehas ja võimalik, et ka iiveldust. Samuti on keha väsinum madala veresuhkru tõttu. See võib halvendada koordinatsioonivõimet ning vigastused on kerged tekkima.

Halb enesetunne võib tulla viisist, kuidas keha alkoholi seedib. Alkoholi lagundamisel tekkivad jääkained väljuvad kehast toksiinide kujul higis. Kui kehal on vedelikupuudus, vabanevad mürgid suuremas kontsentratsioonis: see võib aga viia krampide, lihasvenituste või muude vigastusteni.   

Alkohol võib aeglustada valgusünteesi ehk bioloogilist protsessi, millega keha loob uusi valke. Seetõttu on uue lihaskoe ehitamine ja taastumine keerulisem kui tavaliselt. Lõpuks tähendab see, peale pidu tehtud treening on vähem kasulik kui muidu ning võib teha hoopis kahju.

Vaata ka teisi tervisenõu lugusid: 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles