Haiglates napib väikelastele mõeldud ravimeid, teadlased pakuvad lahenduse

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimid. Foto on illustratiivne.
Ravimid. Foto on illustratiivne. Foto: Panther Media / Scanpix / Z Jan

TÜ teadlased töötavad välja vastsündinutele ja väikelastele sobivaid ravimeid ning uurivad olemasolevate ravimite sobivust, sest väikestele patsientidele mõeldud ravimpreparaatidest on suur puudus.

Ühte uudset ja sobivat viisi laste ravimvormide valmistamiseks – kahemõõtmelist (2D) tindiprintimist – uuris äsja Tartu Ülikoolis ja samal ajal ka Åbo Akadeemilises Ülikoolis doktoritöö kaitsnud Mirja Palo. Printimistehnoloogia uurimist plaanitakse TÜ farmaatsiainstituudis jätkata, vahendas ERR.

Karin Kogermann Tartu Ülikooli farmaatsiainstituudist kirjeldas, et kui haigele lapsele on vaja määrata raviaine ja selleks pole olemas spetsiaalset lastele mõeldud ravimpreparaati, siis praegu kohandatakse lastele manustamiseks täiskasvanute ravimpreparaat.

«Täiskasvanute ravimpreparaat muudetakse lapsele sobivamaks, ent tootja pole seda tihtipeale ette näinud,» selgitas ta ohtu, mis võib tekkida ravimite kohandamisel lapsele sobivaks. 

Loe pikemalt ERR uudisteportaalist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles