Geneetikud vaagivad igipõlist küsimust – mida teha mahakukkunud lutiga?

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi lutti võib lapsevanem vabalt oma suus puhastada, peaks enne endale selgeks tegema oma hammaste tervise.
Kuigi lutti võib lapsevanem vabalt oma suus puhastada, peaks enne endale selgeks tegema oma hammaste tervise. Foto: Jacqueline Godany/Wikimedia Commons

Eelmisel nädalal Tartus toimunud rahvusvaheline Geenifoorum tõi kohale hulga geenitehnoloogia eksperte. Mitmekesiste, samas kohati väga spetsiifiliste ettekannete seas leidus ka üldhuvi pakkuvaid – nii panigi kulme kergitama Hollandi teadlaste uuring igipõlisel teemal: kas maha kukkunud väikelapse lutti tohib lapsevanema suust läbi tõmmatuna lapsele tagastada või mitte?    

Teadustöös leiti, et luti steriliseerinud lapsevanemate lastel oli suurem risk allergia, astma või ekseemi tekkeks, võrreldes lastega, kelle mahakukkunud lutti puhastasid vanemad oma suus, kirjutab ERR Novaator.

Suu mikroobe on tõepoolest võimalik vanemalt lapsele üle kanda, kinnitab ka foorumil sedasama arutelu juhtinud Tartu Ülikooli genoomika instituudi vanemteadur Elin Org.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles