Teadlased seostavad keisrilõiget laste suurema astmariskiga

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Šveitsi teadlaste sõnul on keisrilõikega ilmale tulnud lastel loomulikul viisil sündinutega võrreldes suurem oht astmasse haigestuda.

Zürichi ülikooli lastehaigla teadlased jälgisid kaheksa aasta jooksul pea 3000 lapse tervist. Kaheksa-aastaselt oli lastest astmasse haigestunud 12 protsenti. Keisrilõikega ilmale tulnutel oli astmarisk teistega võrreldes pea 80 protsendi võrra kõrgem, vahendas Reuters.

Keisrilõikega sündinud lapsed ei puutu kokku sünnitusteedes leiduvate bakteritega ja seetõttu ei pruugi laste immuunsüsteem nii tugevaks kujuneda kui loomulikult sündinutel, põhjendasid teadlased meditsiiniajakirjas Thorax.

Uuringu tegemisel osalenud Caroline Roduit kirjutas, et üha enam naisi otsustab meditsiinilise põhjuseta keisrilõike kasuks. Sellise otsuse tegemisel tuleks arvesse võtta ka võimalikku astmaohtu ja eriti siis, kui vanematel on esinenud allergiaid või astmat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles