Vähki suremine kasvab suure hooga

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vähki suremus kasvab.
Vähki suremus kasvab. Foto: AFP / Scanpix

Maailma Tervishoiuorganisatsiooni (WHO) äsja ilmunud raporti kohaselt kahekordistub vähki suremus kahe aastakümnega.


Kui praegu on peamiseks surma põhjustajaks südame-veresoonkonna haigused, siis järgmisel aastal tõuseb esikohale juba vähk, vahendas AFP tervishoiuorganisatsiooni värsket raportit.

Peamiselt suureneb vähiohvrite arv arengumaades, enamasti suurema rahvaarvuga Hiinas ja Indias, kus vähiriski suurendavad pidevalt suurenev suitsetajate osakaal, ühekülgne toit, liigne soola tarbimine ja parasiitidelt saadud nakkused.

Jõukates maades surrakse just elustiilist tekkinud vähihaigustesse, mida põhjustavad rasvumine, vähene liikumine, kahjulikud toitumisharjumused.

Raporti kohaselt diagnoositakse sel aastal 12 miljonit uut vähijuhtumit, lisaks tõuseb vähki suremus seitsme miljoni inimeseni. WHO teatel võib 2030. aastal tõusta vähki haigestunud inimeste arv 75 miljoni inimeseni ja haigus nõuda kuni 17 miljonit inimelu.

WHO rahvusvahelise vähiuurimiskeskuse juht Peter Boyle´i sõnul kujuneb vähist tõsine probleem tervishoiussüsteemidele. Peamiselt puudutab see arengumaid, kus raviks ja selgitustöö tegemiseks on väiksemad rahalised võimalused.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles