Uuring: meestel kulgeb gripp kergemini kui naistel

Minna Annabel Tismus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naistel on meestest suurem risk kannatada raskeid gripisümtomeid.
Naistel on meestest suurem risk kannatada raskeid gripisümtomeid. Foto: Peter Werner / PantherMedia / Scanpix

Ameerika Ühendriikides viisid teadlased läbi uuringu, kus selgus, et naistel on meestest suurem tõenäosus kannatada gripi viiruse raskeid sümtomeid. 

Uuring avaldati ajakirjas Biology of Sex Differences ning selle käigus selgitasid John Hopkins Bloomberg ülikooli teadlased välja, millist mõju avaldab gripp nii naistele kui meestele, kirjutas The Independent

Uuringus leiti, et naised kannatavad gripi tõttu raskemate tüsistuste käes, kuid põhjus pole teada. Teadlased nakatasid uuringu käigus meeste ja hiirte elusaid rakke mittesurmava koguse gripi A-tüvega, mis on tuntud seagripina. Ligi kümme aastat tagasi põhjustas seagripp ligi 20 000 surma üle maailma. 

Uurijad leidsid, et isased meeste ja hiirte rakud tootsid rohkem amfireguliini, kui neid gripitüvega nakatati. Valgul nimega amfireguliin on kasvufaktor, mis omab olulist rolli kudede paranemisel ja arengul, ning teadlaste hinnangul võimaldas see gripist kiiremini taastuda. 

Üks võimalik selgitus uuringu tulemustele oleks, et meestel on rohkem suguhormooni testosteroon. Teadustöö käigus leiti, et testosteroon mängis olulist rolli isaste hiirte kaitsmisel mitme gripisümptomi eest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles