Kaalulangetajaid motiveerib preemia

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis / Scanpix

USAs korraldatud uuring näitab, et inimesi motiveerib kõige paremini kaalu kaotama selle eest saadav või kaotatav rahasumma.


Uuring sai alguse siis, kui Pennsylvania Ülikooli arst Kevin Volpp soovis leida kõige efektiivsemat kaalulangetamise moodust, vahendab

DinSide

.



Tema sõnul ebaõnnestub kaalulangetuskuur paljudel just seetõttu, et neil palutakse loobuda millestki, mis neile hilisemas perspektiivis tulus ei tundu.



Volpp ja tema grupp jagasid 57 ülekaalulist, kuid muidu tervet inimest kolme gruppi ning iga osaleja sai eesmärgiks nelja nädalaga 7,26 kilo alla võtta.



Esimeses grupis olnud inimesed said eesmärgi täitmisel endale loosiga preemia, kui kokkulpitud kaalulangust ei tulnud, said nad sellegipoolest teada, millest nad ilma olid jäänud.



Teises grupis tehti aga rahaline kokkulepe ning osalejad pidid iga päev maksma teatud summa, mille nad eesmärki mitte täites võisid kaotada.



Kolmas oli aga lihtsalt kontrollgrupp, keda ei motiveeritud ei asjade ega rahaga, kuigi kuu aega hiljem kaaluti neidki.



Uuringutulemused näitasidki, et grupid, kes said kaalulangetamise eest tasu, võtsid alla palju enam kui kolmas grupp, kes oma pingutuste eest tasu ei saanud.



Volppi sõnul töötab meetod aga vaid lühiajaliseks kaalulangetamiseks, sest nagu uuring näitas, hakkas inimeste kaal pärast preemiaaega taas tõusma.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles