Tai massaaž – laisa inimese jooga

, Pärnu Postimehe tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Massöör Galina Chub soovitab Tai massaaži tulles kaasa võtta puuvillase dressi.
Massöör Galina Chub soovitab Tai massaaži tulles kaasa võtta puuvillase dressi. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Tai massaaž - see on laisa inimese jooga, kuid mitte nii tõhus kui jooga, võtab massöör Galina Chub kokku pika selgitava jutu Tai massaažist.


Tegelikult võiks seda nimetada kingituseks iseendale, et poolteiseks tunniks unustada oma argimured ja toimetused ning lihtsalt lõõgastuda, kirjutab Pärnu Postimees.

«Tai massaaž on 2500 aastat vana traditsiooniline ida massaa, pärit Indiast, koosneb joogast, vabastavast hingamisest, meditatsioonist ja massaaist,» selgitab kevadel end Tais Bangkoki massaažikoolis täiendanud Chub.

«Kõik siin omandatud vigased võtted said seal, spetsialisti käe all, kohe parandatud,» on massöör rahul, et täiendusõpe ei olnud ainult jututuba, vaid praktiline õpe juhendajate käe all.

Pisut ajalugu

Enne veel, kui massöörile oma tervislikust seisust aru annan, räägime Tai massaaži ajaloost ja olemusest.

Tai massaaž on üks neljast Tai traditsioonilise meditsiini koostisosast. Kolm ülejäänut on toitumine, ravimtaimed ja vaimne treening.

Esialgu praktiseeriti Tai massaaži Buddha templites ja seda peetakse üheks paljudest teedest liikumisel teadvuse nelja jumaliku seisundi poole.

Hingamistehnika ning kindlate vajutuste ja venituste abil vabastatakse blokeerunud energia, lõdvestatakse pingul lihased ja lastakse «hingel rääkida». Tai massaaž tugineb India jooga filosoofiale, mis väidab, et elu energia tuleb meisse hingatavast õhust ja söödud toidust. Et oskusi anti edasi suuliselt, massaaživõtted varieeruvad.

Rahu ja kergus

Chub selgitab, et Põhja-Tai traditsiooniline ravimassaaž töötab aeglase, meditatiivse vajutustehnikaga terviklikult läbi kogu keha. «Kehas ja selle välises energiakehas on umbes 72 000 punkti,» räägib massöör.

Ilmselt mu küsivaid silmi nähes lisab ta naeratades kiiresti: «Tai massaažis keskendutakse neist kümnele. Kui kehas on mingi blokk, energia loomulikult ei jookse.» Oluline on ka, et klient ja massöör oleksid ühel lainel.

Enne veel, kui massaaþ algab, eelneb küsitlus tervisliku seisundi kohta, sest on rida haigusi, mille puhul Tai massaaž on vastunäidustatud.

Vaikne muusika pannakse mängima, alustame sisse- ja väljahingamisest nagu joogaski, sest Tai massaaž kasutab jooga hingamistehnikat ja meditatsiooni. Iga vajutus kestab ühe väljahingamise aja.

Protseduur algab jalgadest, aeg-ajalt tunnen magusat valu, kuid mingil momendil avastan, et olen tukkuma jäämas. Ent päris magama jääda ei lasta, siis tulevad joogast tuttavad painutused, ainult selle vahega, et joogas tuleb endal vaeva näha, siin teeb kogu töö ära massöör.

Vahepeal, kui massöör selga tallab, meenub lapsepõlv, kui vanaisa kamandas kaelasooni tallama.

Peale täiskäe ja sõrmede vajutuse kasutab massöör jalgu, põlvi ja küünarnukke. Kuigi massöör on lubanud valu korral täiel häälel karjuda, ootan põnevusega, millal nii valusaks läheb, et häält peaks tegema.

Tegelikult valu ei kogenudki, pigem mõnusat surinat, mis une ära viis, ja otsatut rahutunnet. Pärast oli kuidagi kerge ja reibas olla, riidedki tundusid suuremad, nagu oleks mõne kilo kaotanud.

Kui Chubiga oma muljet jagan, selgitab ta, et massaažijärgne reaktsioon võib olla erinev. «Mõni tunneb ennast pärast teraapiat erksama ja rõõmsamana, teisel võivad olla kurvemad ja ebameeldivamad aistingud - see on põhjustatud sellest, et massaaþ toob inimese sees varjul olnud energiad ja allasurutud probleemid välja, võimaldades sellega kehal nendest vabaneda.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles