Kuidas alandada kõrget palavikku kõige ohutumalt

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõige olulisem on puhkus - magamise ajal paraneb keha kiiremini.
Kõige olulisem on puhkus - magamise ajal paraneb keha kiiremini. Foto: PantherMedia/Scanpix

Palavik on organismi vajalik kaitsereaktsioon ja märk sellest, et immuunsüsteem teeb oma tööd keha parandamise nimel, aga ka selle kulgu annab leevendada looduslike vahenditega.

Alanud haigushooajal tuleb paljudel meist rinda pista ka kõrge palavikuga, mis tekitab ühteaegu tunde nagu oleks külm ja palav. Eesmärk on just palavikku alandada, mitte sellest kangete rohtudega kohe lahti saada, selgitab doktor Josh Axe.

Peamine on puhkamine

Puhkamise ajal saab keha suunata oma energiavarud organismi parandamisse. Magamise ajal lülitub täisvõimsusele nende hormoonide tootmine, mis soodustavad uue kehakoe teket ja see aitab organismil end parandada. Samuti tekib puhkamise ja eriti magamise ajal rohkem valgeid vererakke, mis ründavad viiruseid ja halbu baktereid. Kui sa ei saa korralikult magada, kestab palavik tõenäoliselt kauem.

Joo vedelikke

Vedeliku tarbimine on oluline, sest see aitab kehast eemaldada toksiine, mis omakorda kiirendab paranemisprotsessi. Ära aga anna lapsele juua väga palju mahla, vaid lahjenda seda veega – põhjuseks, et halvad bakterid elavad nendes sisalduva suhkru arvelt. Samuti väldi spordijooke, mis sisaldavad samuti palju suhkrut ja võivad kaasa aidata kehas põletike ägestumisele. Looduslikud teed, näiteks piparmündi- või kummelitee pakuvad aga olulist leevendust.

Söö kergelt

Palavikuga kaasneb isukaotus. Organismi mõningaseks turgutamiseks sobivad hästi vähemaitsestatud lihtsad toidud nagu kaerahelbepuder või puljong. Naturaalsest puuviljamahlast jääpulgad võivad olla oodatud kehakinnituseks lastele. Proovi tarbida töötlemata, vähe suhkrut sisaldavaid toite.

Tarbi probiootikume

Need aitavad säilitada soolestikus heade bakterite tasakaalu ja see omakorda toetab immuunsüsteemi. 80 protsenti immuunsüsteemist asubki su seedetraktis. Kui sul on palavik, on immuunsüsteem asunud võitlusse sissetungijatega. Selle turgutamine probiootikumidega aitab peatada tavaliste nakkushaiguste levikut.

 Leige vann

Leiges vannis ligunemine, eriti kui sinna on lisatud piparmündi – või lavendliõli, võib leevendada lihasvalu ja pakkuda kehale lõõgastust. Ära aga võta külmi vanne ega kasuta temperatuuri alandamiseks jääd ega hõõru end alkoholiga, see võib muuta olukorra veel hullemaks.

Ära pane end liiga paksult riidesse

Isegi külmavärinate puhul ära kata end mitme tekiga, see võib kehatemperatuuri hoopis tõsta. Poe ühekihilisse riietusse ja kerge teki alla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles