Tuhandete perede elu alkohoolikuga: mees ähvardab naist kirvega või toa põlema pista (8)

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkoholism toob kaasa lähedaste kahtlustamist, verbaalset ja füüsilist vägivalda.
Alkoholism toob kaasa lähedaste kahtlustamist, verbaalset ja füüsilist vägivalda. Foto: Diego Cervo / PantherMedia / Diego Cervo

Alkohol võib panna lähedase inimese tegema tegusid, mida ta kaine peaga ei kaalukski. Piir ähvarduse ja teo vahel võib olla aga õhkõrn. 

«Abikaasa laamendas õues purjus peaga, ma kutsusin lapsed tuppa ja keerasin ukse lukku. Siis hakkas ta kirvega ust lõhkuma ja pääses sisse. Toetasin selja vastu esiku sisemist ust ja hoidsin piitadest kinni, et ta laste juurde ei läheks selle kirvega,» kirjeldas oma kodust hirmuõhustikku joodikust mehe kõrval elav naine väljaandele Pealinn. Kümned tuhanded pered kaaluvad, kas jätta oma alkohoolikust lähedane lõplikult ka oma elu ukse taha. Karskusliidu eestvedaja Lauri Beekmanni sõnul aga tuleks alkoholismi vaadata ja ravida kui haigust. «Te ei jätaks ju oma kopsuhaiget abikaasat maha?» küsib ta.

40-aastase kahe lapse ema Maire (nimi muudetud, kuid toimetusele teada) sõnul suudab alkohol inimest totaalselt muuta ja kogu pereelule häirekella lüüa. «Kui mu mees on purjus, pole ta adekvaatne sõna otseses mõttes,» rääkis Maire. «Olenevalt eelnevast meeleolust on ta siis kas ülemeelik ja liiga heas tujus, aga tavaliselt toob purjus pea kahtlused lähedaste suhtes. Algab paranoiline kahtlustamine ja kiuslik jutt. Sellest tulevad tülid, ja siis purjus inimene ennast ei ohjelda.»

Ohjeldamatus võib viia kurjakuulutavate ähvardusteni, mida pärast ei saa tõestada. «Mis minu elu kõige rohkem segab, on see, et ta kogu aeg millegagi ähvardab,» ütles Maire. «Kui olin beebiga just haiglast välja saanud, tuli ta purjus peaga koju. See tuba, kus ma magasin, oli ainuke väljapääs esiku poole. Kõndis seal esikus, lakibensiinipudel ühes ja tikutops teises käes. Loksutas seda tikutopsi mitu tundi. Akende ees olid trellid, mida aknaga koos avada ei saanud, nii et sa võid akna lahti teha, aga välja sealt ei saa. Ähvardused rippusid kogu aeg õhus ja see oli õõvastav, paraku ei saanud selle vastu ka midagi ette võtta. Kui ta kaineks saab, ütleb, et seda pole olnud või ta ei mõelnud seda nii. Sellise asja peale ei saa ka politseid kutsuda, midagi pole ju juhtunud!» 

Psühhiaater Jüri Enneti sõnul on ähvardused  ja vägivald alkoholismi tüüpilised ilmingud. «Alkoholisõltuvuse püsides järgneb põhjendamatu armukadedus – tulid kaks minutit hiljem töölt, selge! Nagunii said kellegagi kokku. Tulid varem? Tahad midagi varjata! Ükskõik mis sa teed või tegemata jätad, kõik võib armukadeduse kaasa tuua,» rääkis Ennet. «Teiseks vägivald – algul verbaalne, pärast füüsiline.»

Loe edasi väljaandest Pealinn. 

Kommentaarid (8)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles