Arst selgitab: kui kaua peab erinevate haiguste puhul ootama lapse kollektiivi tagasi viimisega?

PM Tervis
Copy
Nohu ja köha ei ole takistus kollektiivi minekule, kui lapsel pole muid nakkushaiguse sümptomeid ja kui ta tunneb end hästi.
Nohu ja köha ei ole takistus kollektiivi minekule, kui lapsel pole muid nakkushaiguse sümptomeid ja kui ta tunneb end hästi. Foto: Wavebreakmedia ltd / PantherMedia / Wavebreakmedia ltd

Väikelaps võib haigestuda tavalistesse viirusnakkustesse 5–10 korda aastas. «Tavaliselt kestavad nakkused mõnest päevast kuni nädalani ja nendest toibumine võib võtta veel kuni nädala,» kirjutab doktor Piret Rospu blogis «Sinu terve laps».

Mõned lapsed võivad sattuda aga nakkushaiguste keerdkäiku ning haigestuda kergesti ja üha uuesti. «Kui tundub, et laps haigestub liiga sageli, tuleb sellest rääkida lapse arstiga. Teie lapse haigestumises ei ole süüdi teised lapsed ega nende vanemad. Ülemiste hingamisteede nakkushaigusi põhjustab üle 100 erineva viiruse,» selgitab Rospu.

Haigestumus on väiksem kodus kasvavatel lastel, kuid suurem lasteaias käivatel lastel, samuti kodus suitsetavate vanemate lastel. «Kõige sagedamini jääb tavaliselt haigeks laps, kes on äsja hakanud lasteaias käima, kuna tema immuunsüsteem puutub äkki kokku väga paljude võõraste pisikutega. Seetõttu ongi lapsed kõige rohkem haiged oma esimesel ja teisel lasteaia-aastal,» märgib arst.

Haigustekitajad satuvad haigelt tervele inimesele tavaliselt hingamisteede vahendusel, kuid ka väljaheite, röga või ninalima kaudu. Need satuvad kätele ja kantakse edasi enamasti just käte vahendusel. Nakkuse leviku tõkestamiseks on oluline kätepesu.

Rospu sõnul nakkab enamus haigusi juba enne sümptomite ilmnemist, seetõttu on lasteaedades palju nakkust kandvaid lapsi juba enne, kui esimene haige laps leitakse. «Kui laps on haige, on oluline, et ta saaks põdeda ja haigusest toibuda kodus. Lasteaeda naasta võib ta juhul, kui on võimeline aktiivselt osalema lasteaia päevarutiinis,» paneb arst südamele. «Haigusest toibumine on individuaalne ning siin ei saa anda üldisi soovitusi. Kui laps vajab haiguse tõttu ravimeid, siis tuleb neid anda kodus, mitte lasteaias. Nohu ja köhaga kulgevate viirusnakkuste levikut ei aita tõrjuda haigete laste eraldamine lasteaiast. Enamasti on rühmas samaaegselt nii nakkuskandjad (kes ehk ei haigestugi) kui ka juba haigestunud, samuti haigusest toibuvad lapsed, ja neid ei ole võimalik ühegi sümptomi, analüüsi ega uuringu alusel eristada. Seega – nohu ja köhaga lapsed võivad lasteaias käia, kui nad ise tunnevad end hästi ja nende tuju on hea.»

Kui kaua peab ootama lapse viimisega lasteaeda?

Palavik ükskõik millise nakkuse korral Last ei viida lasteaeda, kui palavik on üle 37,3 °C kaenla alt mõõdetuna. Haigusest toibumine loetakse heaks, kui laps on olnud palavikuvaba vähemalt ühe ööpäeva.

Köha ja nohu Ei ole vastunäidustus kollektiivi minekule, kui lapsel pole muid nakkushaiguse sümptomeid ja kui ta tunneb end hästi.

Oksendamine, kõhulahtisus Last hoitakse kodus, kuni sümptomid mööduvad ja ta end hästi tunneb, muuhulgas ei kurda väsimust ja ärkab hommikul rõõmsalt.

Tuulerõuged Lasteaeda võib minna, kui uusi lööbeelemente enam juurde ei teki ja villid on kaetud koorikutega ning laps tunneb end hästi. Koorikute ärakukkumist ei pea ootama.

Lööbelised haigused Lasteaiast eemaloleku vajaduse määrab reeglina lapse enesetunne. Kui laps ennast taas hästi tunneb, on ka nakkusoht möödas.

Kõrvapõletik Laps võib minna lasteaeda, kui ta end hästi tunneb.

Silma sidekesta põletik Ei vaja eraldamist, kuna haigustekitajad on samad, mis ülemiste hingamisteede nakkuste korral.

Angiin Laps võib lasteaeda minna, kui ta tunneb end hästi. Nakkusoht taandub 24 tunni möödumisel antibiootikumravi alustamisest.

Naha mädapõletik Eraldamine on vajalik 24 tundi alates arsti poolt määratud ravi alustamisest.

Sügelised ja täid Kui ravikuur on tehtud, võib laps lasteaeda minna. Ravi peab saama kogu pere.

Enterobioos (naaskelsabad ehk linaluu-ussid) Laps võib käia lasteaias ravikuuri ajal. Ravi peab saama kogu pere.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles