UURING: Kuidas plaanivad inimesed sel sügistalvel viiruseid eemale peletada?

Apotheka
Copy
Foto: Unsplash

Üle 60% Eesti elanikest peab viiruste vastu võitlemisel kõige olulisemaks tihedat ja hoolsat kätepesu, selgub Apotheka tellitud Kantar Emori värskest tervisekäitumise uuringust.

Kätepesu peab viiruste ennetusel oluliseks noorem, kuni 24-aastaste põlvkond, pigem naised kui mehed ning rohkem pealinnas elavad inimesed. Tervisekäitumise uuring kinnitas ka seika, et kõrgema haridustasemega inimesed peavad tihedat kätepesu viiruste ennetamisel tähtsamaks kui madalama haridustasemega inimesed.

„Eesti põhjamaises kliimas on viirushaigused kõige levinum haigestumise põhjus, mistõttu on oluline end nende eest kaitsta. Korralik kätehügieen vähendab oluliselt viiruste ja infektsioonide levikut,“ kommenteeris uuringutulemusi Apotheka proviisor Anne-Mai Rogenbaum. „Kui pesta käsi seebi ja veega 15 sekundit, väheneb neil võõra mikrofloora hulk 10 korda, 30 sekundi jooksul aga juba ligi 1000 korda.“

Viiruste ennetamisel peavad inimesed oluliseks ka toidulisandite tarvitamist. „Tervisekäitumise uuringust ilmnes, et mida kõrgem on inimeste haridustase, seda rohkem tarvitatakse haigestumise vältimise eesmärgil ka toidulisandeid. Naised peavad vitamiinide ja mineraalainete võtmist tähtsamaks kui mehed,“ selgitas Rogenbaum.

Eesti elanikele on viirustega võitluses olulised ka tervislik toitumine ja sportimine ning rahvarohkete kohtade vältimine. „Trenni osas tuleb kindlasti jälgida, et end ära ei kurnaks. Igapäevane kerge sörk või jalutuskäik värskes õhus tuleb kindlasti kasuks, kuid tugeva külmetuse korral võib organismi treeninguga koormamine pigem halvasti mõjuda,“ hoiatas proviisor.

Karastamine kui võimalik viiruste ennetamise viis on oluline keskmisest suurema sissetulekuga meestele vanuses 50–64. „Ka seda meetodit tuleb võtta mõistusega. Keset talve talisuplusega alustada ma ei soovita, küll aga võib proovida hommikuti jahedamat dušši, muutes veetemperatuuri enda enesetunnet jälgides järk-järgult külmemaks,“ sõnas proviisor.

Viiruste vastu võitlemisel peavad Eesti inimesed tähtsaks ka gripi vastu vaktsineerimist ning koduapteegi ülevaatamist ja täiendamist. „Gripi kui ühe raskemini kulgeva ülemiste hingamisteede viiruse ennetamiseks on kõige kindlam kaitse vaktsineerimine. Kui vaatamata kõigile püüdlustele hakkab ikka mingi viirushaigus külge, võiks kõigil kodus olla vahendeid, mis aitavad kiiremini terveneda ja leevendavad haigussümptomeid: valuvaigisti ja palavikualandaja, ravimid nohu, köha ja kurguvalu vastu,“ sõnas proviisor. „Käte antiseptiline vahend võiks igaühel jopetaskus olla, see on tõhus viis vähendamaks haigestumise tõenäosust,“ lisas ta.

Apotheka tellitud ja Kantar Emori tehtud tervisekäitumise uuringu sügislaine küsimustele vastas 1277 Eesti inimest vanuses 18–84. Augustis 2019 toimunud veebiküsitlus on esinduslik kogu Eesti elanikkonna suhtes.

Parim kaitse gripi vastu on vaktsineerimine

Apteekides saab end lihtsalt ja mugavalt gripi vastu vaktsineerida ka tänavu alates 14. oktoobrist Tallinnas, Tartus, Pärnus, Rakveres, Jõhvis, Kuressaares ja Võrus. Nimekirja, millistes apteekides vaktsineerida saab, näeb aadressilt https://www.vaktsineeriapteegis.ee/. Jätkuvalt saab gripivaktsiini teha ka paljudes tervisekeskustes ja perearsti juures.

Copy
Tagasi üles