Kes peaksid end kindlasti gripi vastu vaktsineerima?

Apotheka
Copy
Foto: Pexels

Grippi võivad surra või tüsistusi kogeda igas vanuses ja täies elujõus inimesed, ehkki riskirühmaks peetakse rohkem väikelapsi, eakaid, kroonilisi haigeid ja nendega kokku puutuvaid inimesi, räägib Apotheka apteeker Jaanika Treimann.

Üldiselt võib öelda, et riskirühma kuuluvad kõik inimesed, kelle immuunsüsteem on tavalisest nõrgem. Kahtlemata on kõige suurem riskirühma üle 65-aastased inimesed, kel sageli kaasub vanusega ka aneemia või krooniline kopsu-, südame-, neeru- või ainevahetussüsteemi haigus. Möödunud aastal suri Eestis grippi 94 inimest, kellest 89 olid üle 65-aastased ja nende põhiliseks riskiteguriks olid südame-veresoonkonna haigused, krooniline obstruktiivne kopsuhaigus ja diabeet.

Kindlasti peaksid end ja oma lähedasi vaktsineerima kuue kuu kuni 17 aasta vanuste laste ja noorukite vanemad, kui nende järeltulijad saavad pikaajalist aspiriinravi, samuti immuunpuudulikkusega inimesed, sealhulgas immuunsüsteemi talitlust pärssivat ravi saavad isikud inimesed.   

Rahvarohkeid kohti ja gripihaigeid peavad vältima ka lapseootel naised, kelle rasedus on jõudnud  2. või 3. trimestrini.

Omaette riskirühma moodustavad hooldusasutuste ja pikaravihaiglate kroonilisi haigusi põdevad patsiendid. Lisaks ka kõik, kes tööalaselt eelnenud grupiga kokku puutuvad – tervishoiutöötajad, apteekrid ja hooldusasutuste töötajad, aga ka tööalaselt ohustatud isikud, kes töötavad rahvarohketes kohtades, nt ühistransport, kaubanduskeskused, koolid ja lasteaiad jms.

Gripiviiruse ohtliku leviku kauguseks peetakse kuni 1,8 meetrit, mistõttu on oluline, et haige väldiks kontakti lähedastega ning aevastades ja köhides kataks suu ja nina pabertaskurätikuga, mis tuleb kohe visata prügikasti. Lähedastele peavad kindlasti mõtlema ka need, kelle armas inimene on näiteks operatsioonil käinud ja seetõttu on tema immuunsüsteem ajutiselt  tavapärasest tundlikum. Enda vaktsineerimata jätmisega võib ohustada isa, ema, abikaasa või lapse tervist.

Oluline on teada sedagi, et gripiviirus püsib kõvadel pindadel kuni 48 tundi, riietes ja paberil kuni 12 tundi ning kätel kuni kolm tundi. Seetõttu võib öelda, et vaktsineerimata võib gripist hoiduda vaid talv läbi üksi kodus istudes. Aga enamik maailmast nii ei toimi.

Gripi vastu saab vaktsineerida ka lihtsalt ja mugavalt erinevates apteekides Tallinnas, Tartus, Jõhvis, Kuressaares, Võrus, Rakveres ja Pärnus. Nimekirja, millistes apteekides vaktsineerida saab, näeb aadressilt www.vaktsineeriapteegis.ee. Jätkuvalt saab gripivaktsiini teha ka paljudes tervisekeskustes ja perearsti juures.

Eesti elanikkonna vaktsineerituse tase on Euroopa Liidu üks madalamaid.

Copy
Tagasi üles