Teadlased avastasid: levinud ravimid takistavad vähi luudesse vohamist

PM Tervis
Copy
Vähirakkude (pildil) tegevust suudeti peatada luudes.
Vähirakkude (pildil) tegevust suudeti peatada luudes. Foto: Andreas Fülscher/PantherMedia / Andreas Fülscher

Teadlased usuvad, et levinud artriidiravimeid võib hakata kasutama ka teisel otstarbel – vältimaks vähi levimist luusse.

Uuringutulemused on andnud kinnitust, et artriidiravimid võidad hoida ära rinnavähi surmaga lõppevat vohamist.

Manchesteri ülikooli ja Sheffieldi ülikooli uurimisrühma teadlased avastasid, et luuüdist vabanev valk interleukiin 1-beeta ajendas rinnavähi rakke moodustama sekundaarseid kasvajaid, kui need olid jõudnud luusse. Valgumolekuli tegevuse blokeeris aga ravim toimeainega anakinra, mida juba kasutatakse artriidi raviks.

Teadusajakirjas Nature Communications avaldatud uuring näitas, et anakinra suutis ära hoida rinnavähi puhul luukasvajate moodustumise. Pärast ravi anakinraga arenesid ainult 14 protsendil uuringus kasutatud hiirtel sekundaarsed kasvajad võrreldes 42 protsendiga kontroll-loomadest.

Rinnavähk levib kõige sagedamini luudesse, aju, kopsudesse või maksa.

«Ehkki vaja on rohkem uuringuid, on tõesti põnev, et need hästi talutavad ja laialdaselt kättesaadavad artriidiravimid võivad aidata luu sekundaarset vähki ära hoida,» tõdes Breast Cancer Now tegevjuht Delyth Morgan väljaandes Silicon Republic.

Doktor Rachel Eyre tõdes: «Oleme väga põnevil laboris saadud tulemuste üle, mis näitavad, et rinnavähi puhul saab luuvähki ära hoida ravimite abil, mis on juba heaks kiidetud muude haiguste vastu.»

«Loodame, et pärast kliiniliste uuringute edukat testimist saab varsti kindlaks teha, kas neid ravimeid saab kasutada rinnavähiga patsientide raviks.» Teadlased asuvad uurima, milline on tulemus ka teiste vähitüüpide puhul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles