Teadlased selgitasid välja vananemise kiirust mõjutava üllatava teguri

PM Tervis
Copy
Pikaealisusega seostub teistsugune soolestiku bakteriaalne kooslus kui kiire vananemisprotsessi puhul.
Pikaealisusega seostub teistsugune soolestiku bakteriaalne kooslus kui kiire vananemisprotsessi puhul. Foto: Tiina Oja

Hispaania ja Prantsusmaa teadlaste koostöös valminud uurimus näitas, et soole mikrobioom ehk bakteriaalne kooslus mõjutab ka vananemise kiirust.

Viimaste aastate uuringud on kinnitanud, et muutused soole mikrobioomis mõjutavad kogu organismi hormonaalset ja immunoloogilist tasakaalu. Samuti on soole mikrobioom oluline tegur mitmesugustes haiguslikes protsessides nagu rasvumine, 2. tüüpi diabeet, südame-veresoonkonna haigused ja vähk, vahendab Eesti Arst.

Hispaania ja Prantsusmaa teadlaste koostöös valminud uurimus näitas, et soole mikrobioom mõjutab ka vananemise kiirust. Uuriti eksperimentaalselt esilekutsutud enneaegse vananemise sündroomiga (progeeria) hiirte soole mikrobioomi ning neil leiti roojast enam Proteobacteria ja Cyanobacteria perekonda kuuluvaid ja vähem Verrucomicrobia perekonna mikroobe. Sarnane mikrobioomi omapära leiti ka progeeriasündroomide hulka kuuluva Hutchinsoni-Gilfordi sündroomiga inimestel. Pikaealiste ehk 90-aastaste ja vanemate väljaheites olid aga ülekaalus Verrucomicrobia mikroobid.

Veelgi enam – pärast metsikute hiirte rooja mikroobide ülekannet progeeriaga hiirtele vähenesid neil enneaegsele vananemisele iseloomulikud ilmingud ning need vähenesid veelgi enam katsealustel progeeriaga hiirtel, kellele kanti üle Verrucomicrobia perekonda kuuluvaid Akkermansia muciniphila mikroobe. 

Autorite hinnangul kinnitab uurimus soole mikrobioomi ja vananemisprotsesside seost. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles