Liigne kehakaal võib põhjustada ajule üllatavaid kahjustusi

PM Tervis
Copy
Aju saab vaadelda juba väga detailselt. Pilt on illustratiivne.
Aju saab vaadelda juba väga detailselt. Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

São Paulo Ülikooli teadlased tegid magnetresonantstomograafia (MRT) abil kindlaks, et rasvunud inimese ajudes leidub kahjustuse tunnusmärke.

Rasvumine ja ülekaal on noorte seas üha suurem probleem. Ülekaaluliste laste protsent on viimase 50 aastaga kolmekordistunud. Eestis on 16 protsenti algklasside lapsi ülekaalulised ja kümme protsenti rasvunud. Rasvumine soodustab mitme kroonilise haiguse teket ning uuest uuringust selgus, et liigne kehakaal võib põhjustada närvisüsteemi põletikku ning kahjustada olulisi ajupiirkondi.

Uuringus osales 59 rasvunud teismelist ja 61 normaalkaalus teismelist vanuses 12–16 ning teadlased vaatlesid, kuidas nende ajud erinevad. Selgus, et rasvunud inimeste ajudes oli mitmes piirkonnas tuvastatav fraktsionaalse anisotroopia – valgeaine mikrostruktuuri näitaja – vähenemine. Valgeaine tagab aju eri piirkondade vahelise ühenduse ja suhtluse. Selle struktuur oli muutunud vasakut ja paremat poolkera ühendavas mõhnkehas ja orbitofrontaalses ajukoores. Need piirkonnad reguleerivad emotsioone, söögiisu ja aitavad aju eri piirkondade vahel signaale saata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles