Neli põhjust, miks peaksid sööma jõhvikaid

PM Tervis
Copy
Jõhvikatel on mitmeid kasulikke omadusi.
Jõhvikatel on mitmeid kasulikke omadusi. Foto: SCANPIX

Jõhvikad on populaarne supertoit, mida saab kasutada nii soolastes kui ka magusates roogades. Jõhvikates leidub rohkelt mineraale ja vitamiine ning neile on omistatud palju kasulikke omadusi.

Jõhvikad sisaldavad väga suures koguses antioksüdante, mis kaitsevad keha vananemise eest ning aitavad ennetada kroonilisi haigusi, nagu vähk, südamehaigused ja diabeet. Antioksüdandid seovad kehas vabu radikaale ning aitavad organismil neist vabaneda. Vabad radikaalid kahjustavad keharakke ning võivad põhjustada põletikku ja vähirakkude tekkimist.

Jõhvikad võivad aidata ennetada kuseteede põletikku. 2014. aastal korraldatud uuringust selgus, et need inimesed, kes võtsid kaks korda päevas jõhvikaekstrakti kapsli, haigestusid väiksema tõenäosusega kuseteede põletikku. Mahla kujul oli mõju palju väiksem, mis tähendab, et kõige rohkem kasu saab värsketest või kuivatatud jõhvikatest. Jõhvikates leiduvad antioksüdandid takistavad bakteritel kuseteede seintele kinnitumast ning ennetavad seeläbi põletikke.

Teadlaste sõnul vähendavad jõhvikates leiduvad polüfenoolid südamehaiguste riski. 2019. aastal korraldatud uuringust selgus, et jõhvikad parandavad vererõhku ning vereringet, vähendades seeläbi südame koormust ning südamehaiguste riskifaktoreid. Samuti aitavad jõhvikad langetada kaalu ning stabiliseerivad veresuhkru taset.

Teadlased vaatlesid 34 uuringu tulemusi ning leidsid, et jõhvikad tõepoolest aeglustavad vähirakkude arengut. Meestel tasub jõhvikaid süüa iga päev, sest mitmest uuringust on selgunud, et jõhvikad aitavad ennetada eesnäärmevähki ning vähendada  vähirakkude arengut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles