Sedasi vererõhuravimeid võttes väheneb insuldirisk poole võrra

Copy
Foto: Toomas Huik

Vererõhuravimite võtmine enne magamist vähendas kardiovaskulaarseid sündmusi peaaegu poole võrra, võrreldes ravimite hommikuse võtmisega, vahendab Med24.

Uuringus jälgiti keskmiselt kuue aasta jooksul üle 19 000 patsiendi, kes võtsid vererõhku langetavaid ravimeid kas hommikul ärgates või õhtul magama minnes. 

Arstid said vabalt valida, milliseid ravimeid või ravimite kombinatsioone nad patsientidel kasutasid: AKE inhibiitoreid, ARB-e, beetablokaatoreid, kaltsiumikanali blokaatoreid või diureetikume. Ambulatoorset 48-tunnist vererõhuseiret korrati vähemalt ühel korral aastas või kui ravi muudeti, siis sagedamini.

Uuringu lõppedes kasutasid õhtul ravimeid võtnud patsiendid veidi vähem vererõhuravimeid. Lõplikul hindamisel oli õhtul ravimeid võtnute hulgas öine vererõhk madalam kui hommikustel võtjatel, kuid päevaste vererõhuväärtuste osas erinevusi ei olnud.

Keskmiselt 6,3 aastat kestnud jälgimisperioodi jooksul esines kardiovaskulaarne sündmus (kardiovaskulaarse probleemi tõttu toimunud surm, müokardiinfarkt, pärgarterite revaskulariseerimine, südamepuudulikkus või insult) 1752 osalejal. Selgus, et patsientidel, kes võtsid ravimeid magama minnes, esines 45 protsenti vähem kardiovaskulaarseid sündmusi, sealhulgas 56 protsenti vähem südameproleemidest tulenevaid surmasid, 34 protsenti vähem müokardiinfarkte, 40 protsenti vähem pärgarterite revaskulariseerimisi, 42 protsenti vähem südamepuudulikkust ja 49 protsenti vähem insulti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles