See tegevus parandab aju võimekust (1)

PM Tervis
Copy
Kardiotrenn parandab kognitiivset võimekust.
Kardiotrenn parandab kognitiivset võimekust. Foto: Shutterstock

Teadlased on teadusuuringute põhjal kindlaks teinud, et kardiotrenn aitab ennetada südamehaigusi ja vaimse tervise probleeme. Kasutegurid sellega ei piirdu. Kardiotrenn mitte ainult ei kaitse aju kognitiivse võimekuse vähenemise eest, vaid parandab oluliselt ajumahtu ja mitmeid ajufunktsioone.

Uuringus osales 2103 inimest vanuses 21–84, kelle aju jälgiti nelja aasta vältel. Uuringu eesmärk oli välja selgitada, kas kardiotrenn mõjutab ajumahtu ja hallaine mahtu. Osalejatel tuli läbida trenažööridel treeningprogramm, mille vältel mõõdeti nende hapnikutarbimist. Seejärel läbisid osalejad magnetresonantstomograafia (MRT).

Uuringus arvestati teisi mõjutegureid, nagu sugu, vanus, suitsetamine, kehakaal, vererõhk ja üleüldine tervislik seisund. Südamevõimekust hinnati hapniku tarbimise põhjal – treeningu ajal mõõdeti seda, kui palju hapnikku on organism võimeline pingutuse ajal omandama.

Tulemustest selgus, et kardiotrennil on positiivne mõju ajumahule. Mida rohkem hapnikku oli inimene pingutuse ajal võimeline omandama, seda suurem oli tema hallaine maht, mis tähendab paremat lihaskontrolli, mälu, emotsioonide reguleerimist, enesekontrolli ja analüüsivõimet.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles