Teadlased tegid kindlaks, kellelt pärineb uus tappev viirus

PM Tervis
Copy
Viirus hakkas levima tõenäoliselt turul müüdavast maolihast.
Viirus hakkas levima tõenäoliselt turul müüdavast maolihast. Foto: STR/AFP/Scanpix

Maod – hiina krait ja hiina kobra – võivad olla hiljuti avastatud koroonaviiruse algallikad, mis on Hiinas sel talvel vallandanud surmava nakkusliku hingamisteede haiguse puhangu.

Krait (Bungarus multicinctus), tuntud ka kui Taiwani krait või hiina krait, on väga mürgine maoliik, mida leidub Kesk- ja Lõuna-Hiinas ning Kagu-Aasias, vahendab CNN.

Haigusest teatati esmakordselt 2019. aasta detsembri lõpus Kesk-Hiina suurlinnas Wuhanis ja see on kiiresti levinud. Pärast seda on Wuhanist pärit haiged rändurid nakatunud inimesi Hiinas ja teistes riikides, sealhulgas USAs.

Patsientidelt eraldatud viiruse proovide abil on Hiina teadlased määranud viiruse geneetilise koodi ja kasutanud selle pildistamiseks mikroskoope.

Kuid kui teadlased viisid läbi uue koroonaviiruse 2019-nCoV üksikasjalikuma bioinformaatilise analüüsi, tehti järeldus, et see võis pärineda madudelt.

Teadlased võrdlesid uue koroonaviiruse valgukoode teiste sarnastega, mida on esinenud erinevates loomperemeestes nagu linnud, maod, siilid, nahkhiired.

Üllatuslikult leidsid nad, et valgukoodid 2019-nCoV-s on kõige sarnasemad madudel levivate koroonaviiruste omadega.

Aruannetest selgub, et Wuhani kohalikul mereandide turul müüdi madusid, mis suurendab võimalust, et koroonaviiruse puhang võis alguse saada sealt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles