Uus mure: eluohtlik koroonaviirus on teadlaste sõnul superlevija

PM Tervis
Copy
Hiinas koroonaviirusega nakatunud patsientide eest hoolt kandev haiglapersonal peab kandma spetsiaalset varustust.
Hiinas koroonaviirusega nakatunud patsientide eest hoolt kandev haiglapersonal peab kandma spetsiaalset varustust. Foto: Stringer ./REUTERS/Scanpix

Kõigist Hiinas Wuhanis leviva uue viiruse murettekitavatest tahkudest on see ehk kõige kriitilisem – üks patsient nakatas ainuisikuliselt tervelt 14 tervishoiutöötajat. Sellist viirust kutsutakse ekspertide sõnul «superlevijaks», vahendab CNN.

Wuhani linna turult levima hakanud uus koroonaviirus on nõudnud juba 17 inimelu ja tuvastatud üksikjuhtudel ka Tais, Jaapanis, USA-s. Koroonaviiruste hoogne levimisvõime on teada ka eelnevatest puhangutest. Hiina arst viis samasse viirusperekonda kuuluva SARS-i ehk raskekujulise ägeda respiratoorse sündroomi 2003. aastal reisides nelja erinevasse riiki. Lõuna-Korea haigla patsient, kes haigestus 2015. aastal MERSi ehk Lähis-Ida respiratoorsesse sündroomi, nakatas 82 inimest.

Wuhanist pärinev uus viirus on SARSi ja MERSi sugukonnast – kõik kolm on koroonaviirused.

Uue viiruse nakatamisvõime annab tunnistust, et ka see on superlevija, tõdeb epidemioloog ja Minnesota ülikooli rahvatervise professor Michael Osterholm. Sellised viirused lenduvad aevastades või köhides õhku tunduvalt suuremas koguses kui tavalised patogeenid. Osterholmi sõnul piisab vaid ühest haigest, et nakatada suurt hulka. «Kui meil on üks nakkuselevitaja, siis tähendab see, et neid saab olema rohkem,» ütleb epidemioloog.

Wuhani abilinnapea Zhou Xianwang teatas, et haiglasse ajuoperatsioonile saabunud patsient nakatas arsti ja 13 õde. Patsienti ei uuritud enne viiruse suhtes, aga pärast operatsiooni tõusis tal palavik. Selgus, et ta on nakatunud uue koroonaviirusega ja hiljem ilmnes selle edasi kandumine ka temaga tegelenud haiglapersonalile.

Kui 2015. aastal nakatas patsient MERSiga 82 inimest, olid sel tõsised tagajärjed. Kaks Lõuna-Korea haiglat suleti ja 17 000 patsienti pidid jääma karantiini. Maailma terviseorganisatsiooni andmeil nakatus toona kokku 186 inimest ja nendest 38 surid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles