Wuhanis tunnistab meditsiinipersonal patsientidele, et nad hakkavad surema

PM Tervis
Copy
Wuhanis on haiglas ravida tõsiselt haiged patsiendid.
Wuhanis on haiglas ravida tõsiselt haiged patsiendid. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Shi Muying soovis veeta viimase Hiina uusaasta koos oma vähihaige sureva emaga. Nüüd aga sattus ta koroonaviiruse puhangu epitsentrisse, kus haiglasse ravile ei pääse patsiendid, kes pole veel surmasuus. Otsas on ka nakatumist diagnoosida aitavad testikomplektid ja haigusjuhtumid jäävad kinnitamata.

Shi lendas sünnilinna Wuhani Suurbritanniast, kus ta elab ja töötab. Shi, kes on üle 30 aasta vana, istus 24 tundi ööpäevas ema haiglavoodi kõrval tema eest hoolitsedes, kirjutab CNN.

Tema ümber haigestus üha enam inimesi äsja tuvastatud koroonaviirusesse. Kuid Shi polnud ülemäära mures, sest Hiina võimud kinnitasid, et haiguspuhang on ennetatav ja kontrollitav.

Nüüd, kolm nädalat pärast Shi Hiinasse saabumist, on ilmne, et haiguspuhang pole kontrolli all. Viirus on levinud kõigisse Hiina provintsidesse ja piirkondadesse, Aasiasse ning Euroopasse ja Ameerika Ühendriikidesse. See on nakatanud üle,9800 inimese ja tapnud üle 200. Wuhan on suudetud tõhusalt sulgeda ja linn on välismaailmast peaaegu täielikult ära lõigatud.

Esmaspäeval näitasid esialgsed tulemused, et ka Shi võis nakatuda viirusesse. Kuid ta on rohkem mures oma pere pärast – 67-aastasel isal näib samuti olevat viirus, ja ema on viidud vanemasse kehvemate võimalustega haiglatiiba, et teha ruumi koroonaviirusega patsientidele.

Kui Shi 10. jaanuaril Hiinasse jõudis, oli viirus juba levimas, aga arstid kutsusid ta kiireks jutuajamiseks kõrvale nädal hiljem. Olukord polnud hea, ütles arst ja kõigil oli vaja kanda näomaski. «Ma nägin, kuidas arst käis järjest patsientide perede juures,» ütles Shi.

Michigani ülikooli Hiina uuringute keskuse direktor ja Hiina poliitika ekspert Mary Gallagher usub, et Wuhani võimud teatasid detsembris ja jaanuari alguses tõenäoliselt liiga tagasihoidlikust nakkusjuhtude arvust. «See ei ole isegi tingimata keskvalitsuse salakaval käsk – see on peaaegu nagu kaudne norm, et halbu uudiseid tuleb nii palju kinni katta kui võimalik,» ütles ta.

Hiina president Xi Jinping ütles teisipäeval, et valitsus on jaganud teavet «läbipaistval ja vastutustundlikul viisil».

Umbes samal ajal, kui hüppeliselt kasvas juhtumite arv, tungis Shi ema palatisse kaks kaitseülikonnaga meest ja nõudsid, et nad koliksid poole tunni jooksul teisele korrusele. «Nad ei põhjendanud midagi, andsid vaid käsu,» ütles Shi. «Alles siis, kui küsisin haiglapersonalilt, öeldi mulle, et kõik selle tiiva patsiendid – nii nagu mu ema, on nad kõik vähihaiged – tuleb evakueerida, et teha ruumi uudse koroonaviiruse käitlemiseks.»

Mõni päev hiljem suleti linna piirid, kuid selleks ajaks oli viiruse leviku peatamiseks juba liiga hilja, ütles juhtiv viroloog Guan Yi. Wuhani võimude teatel lahkus uusaasta ja viiruspuhangu tõttu linnast 5 miljonit inimest. 27. jaanuari seisuga oli välismaal endiselt üle 4000 Wuhani elaniku.

Diagnoosi kinnitavat testi pole

26. jaanuaril tõusis Shil palavik – see on uudse koroonaviiruse üks sümptomeid. Ta läks haigla palavikukliinikusse, kus leidis eest üle 20 patsiendi, kes kõik ootasid, et neid testitaks.

Shi ütles, et talle tehti kolm testi – proov nina limaskestalt, kompuutertomograafia kopsudest, mida võrrelda nakatunud patsientide omaga, ja vereanalüüs. Pärast üheksa tundi kestnud katseid ja tulemuste ootamist ütles arst, et tal on koroonaviirus, kuid kuna ta ei saanud talle teha neljandat ja kindlat vastust andvat testi, võib teda pidada ainult koroonaviiruse kahtlusega patsiendiks. Tema 67-aastane isa on samas olukorras.

Shi helistas Wuhani teistesse haiglatesse, üritades asjata leida kinnitustesti, mis kontrollib viirust organismis keemiliselt. Praegu pole Shid ja tema isa nakatunud inimeste ametlikku statistikasse arvesse võetud.

Hongkongi ülikooli (HKU) patoloogiaprofessor John Nicholls ütles, et pole üllatav, et Shid võis viirus haiglas tabada. Ta juhib tähelepanu, et viirused võivad haiglas hõlpsalt levida, kui arstid ei võta tarvitusele vajalikke ettevaatusabinõusid.

Üks Wuhani elanik, kes palus, et teda nimetataks Leyaks, kuna ta kardab valitsuse vastumeetmeid selle eest, et ta sõna võttis, ütles, et on koos noore pojaga veetnud päevi, et teada saada, kas neil on koroonaviirus.

Neil on tehtud kompuutertomograafiline uuring ja nukleiinhappetest ehk viiruse tuvastamise laboriuuring. Nad ei ole ikka veel saanud kinnitust koroonaviiruse kohta – ja praegusel juhul ei saa neid haiglasse lubada. Tema abikaasa ja vanemad on juba viirusega haiglas. «Ma arvan, et võin olla nakatunud,» sõnas Leya kartlikult. «Ma ei tea, iga päev on mul südames valud.»

Dora Jiangi 72-aastane onu, kes elab Wuhanis, on sarnases olukorras. Ta läks spetsiaalsesse koroonaviirusehaiglasse, kuid tema sõnul lükati tema testimine mitu päeva edasi, kuid enne ametliku diagnoosi saamist ei pääse ta ka ravile.

Testide hilinemise teated tulevad vaatamata Hiina tootja Shanghai ZJ Bio-Techi kinnitusele, et nad suudavad toota piisavalt testimiskomplekte, et rahuldada üleriigilist nõudlust.

Esmaspäeval teatas ettevõte riigimeedias, et suudab toota 8000 kasti teste päevas ja et laos on piisavalt toorainet, et teha testkomplekte 2 miljonile inimesele.

Teisipäeva õhtul tunnistas Wuhani kommunistliku partei juht Ma Guoqiang, et enne jaanuari keskpaika tuli proovid saata Pekingisse haiguste tõrje ja ennetamise keskusesse (CDC).

Jaanuari keskpaigast alates oli Wuhanil võimalik testida umbes 300 juhtu päevas. Hiina CDC väidab, et kasutab viiruse tuvastamiseks fluorestsents-RT-PCR-testina tuntud testi, mida saab võtta nina limaskestalt, verest või uriinist.

Juba on puudus ka meditsiinitarvikutest ja kaitseülikondadest.

Ei näe surevat ema

Shi jäi koos isaga vabatahtlikult koju karantiini, et mitte nakatada teisi. «Mu isa tahab tõesti ema juurde minna, aga tundub, et meil mõlemal on viirus. Me ei saa minna. Meie hinges on konflikt,» sõnas ta. «Olen vähem mures enda pärast – muretsen rohkem isa pärast, sest tundub, et vanurid on selle haiguse suhtes haavatavamad.»

Shi isa lubati neljapäeval haiglasse, kuid Shi on endiselt kodus. Kui selle nädala alguses küsis Shi haiglatöötajalt, millise patsiendi nad vastu võtavad, vastas too: «Me tunnistame neile – kui nad surevad.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles