10 olulist asja, mida teada kiirelt leviva koroonaviiruse kohta

PM Tervis
Copy
Wuhani haiglas on endiselt kibekiired tööpäevad.
Wuhani haiglas on endiselt kibekiired tööpäevad. Foto: STR/AFP/Scanpix

Täna öösel tuvastati Eestis esimene koroonaviiruse juhtum. Tegemist on Eesti alalise elanikuga, Iraanist kolmapäeva õhtul saabunud Iraani kodanikuga. Tänaseks on maailmas kokku registreeritud 82 168 juhtumit, millest on surmaga lõppenud 2801.

1. Kesk-Hiinas on registreeritud 78 497 haigusjuhtumit. Lõuna-Koreas on kinnitatud 1595 juhtumit.

Mujal on koroonaviiruse diagnoosi saanud: Itaalias 453, Jaapanis 189, Iraanis 139, Singapuris 93, Hongkongis 91, USA-s 60, Tais 40, Taiwanis 32, Bahreinis 33, Austraalias 23, Malaisias 22, Saksamaal 18, Vietnamis 16, Prantsusmaal 18, Araabia Ühendemiraatides 13, Suur-Britannias 13, Kanadas 11, Kuveidis 11, Macaus 10, Hispaanias 9, Iraagis 6, Omanis 4 Indias 3, Filipiinidel 3, Iisraelis 2, Venemaal 2, Austrias 2, Afganistanis 1, Belgias 1, Soomes 2, Šveitsis 1, Horvaatias 1, Egitpuses 1, Liibanonis1, Nepaalis 1, Sri Lankal 1, Kombodžal 1, Algeerias 1, Norra (1), Rootsi (2), Taani (1), Eesti (1).

Koroonaviiruse levikut saad jälgida siit.

2. Koroonaviiruse tõttu on surnud 2768 inimest, Iraanis 19, Lõuna-Koreas 10, Itaalias 7, Prantsusmaal 1, Jaapanis 2, Hongkongis 2, Filipiinidel 1, Taiwanil 1.

3. Seniste teadusuuringute järgi on koroonaviirus nakkavam kui samasse perekonda kuuluv SARS ja tapvam kui gripp. Ametlike andmete järgi läheneb uue koroonaviiruse puhul suremus kolmele protsendile, aga see ei anna ekspertide hinnangul tegelikku pilti, sest väga paljusid haigusjuhte ei diagnoosita ja ravile võetakse tõsisemas seisus olevad inimesed.

4. Koroonaviirus Covid-19 peamised sümptomid on palavik, väsimus ja kuiv köha, kolmandikul esineb ka lihasvalu ja hingamisraskusi. Haiguse hilisema raske kulu puhul tekib kopsupõletik. Üksikutel juhtudel esineb ka kõhuvalu ja isutust. Muid viirushaigusega seotud sümptomeid – näiteks peavalu või kurguvalu – esines vaid vähestel juhtudel.

5. Osal koroonaviirusse nakatunud inimestel ei teki haigussümptomeid. Koroonaviirus Covid-19 levib viimaste teadusandmete kohaselt aga ka siis, kui nakatunul endal pole sümptomeid ilmnenud. Haiguse peiteperiood võib samuti olla kuni kaks nädalat.

6. Covid-19 puhang muutub peatselt pandeemiaks, ütles dr Tom Frieden, endine USA haiguste tõrje ja ennetamise keskuste juht.

7. Eestis kinnitati täna öösel esimene koroonaviiruse Covid-19 juhtum. Iraanist saabunud mees viibib ravil Lääne-Tallinna keskhaiglas.

8. Terviseamet teatab, et koroonaviiruse Covid-19 testi tasub teha vaid sümptomite ilmnemisel. Enne köha, nohu ja palaviku ilmnemist võib testimine anda valenegatiivse tulemuse. EMOsse pöördumise asemel tuleks konsulteerida perearstiga, helistada perearsti nõuandeliinile 1220 või hädaabinumbril 112. Haigust tasub kahtlustada siis, kui hiljuti on reisitud koroonaviiruse levikupiirkondades.

Terviseameti hinnangul püsib haiguse sissetoomise risk Eestisse keskmine ning selle kohapealse leviku tõenäosus on madal tingimusel, et rakendatakse asjakohaseid haiguse ohjamismeetmeid.

9. Põhja-Itaalias, eriti Lombardia regioonis aset leidnud nakkusahelaid hetkel uuritakse. Itaalia olukorra tõsidust ja mõju Euroopa Liidu riikidele hinnatakse igapäevaselt Euroopa Liidu nakkushaiguste ekspertide poolt.

Tulenevalt Põhja-Itaalia epidemioloogilisest olukorrast, kuulub alates 25.02.2020 Covid-19 riskipiirkondade hulka lisaks Hiinale ka Põhja-Itaalia järgmised regioonid: Lombardia, Veneto, Emilia-Romagna ja Piedmont.

10. Terviseamet ei välista, et ka Eestis tuvastatakse turismi ja rahvusvahelise reisimise tõttu üksikjuhte, kuid väga oluline on siinkohal võimalike juhtude kiire tuvastamine selleks, et rakendada tõhusaid kontrollmeetmeid, et haigus edasi ei leviks.

Koroonaviirusest hoidumiseks tuleb pesta korralikult käsi, hoiduda vähemalt meetri kaugusele haigussümptomitega inimestest ja mitte tarbida välismaal viibides tooreid lihatooteid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles