Loe, kuidas mõjutab viirustesse haigestumise riski kodune toatemperatuur (5)

PM Tervis
Copy
Õhukvaliteet mõjutab viiruste levikut.
Õhukvaliteet mõjutab viiruste levikut. Foto: Pixabay

Kevadise soojema ilma ja õhuniiskuse mõju koroonaviiruse levikule sõltub muuhulgas ka tubasest õhukvaliteedist, vahendab Neuroscience News.

Yale’i Ülikooli teadlased on kindlaks teinud, et viirused levivad paremini külmas ja kuivas õhus ning õhuniiskuse suurenedes hakkab nakatumise risk langema nii toas kui õues. Teadlaste sõnul on alust arvata, et õhuniiskus ja temperatuur mõjutavad ka COVID-19 levikut.

Talvine külm ja kuiv õhk aitab viirustel kiiremini levida nii siseruumides kui õues. Külmal ajal vähendavad radiaatorid niigi külma ja kuiva õhu niiskust veel lisaks 20 protsenti. Soe ja kuiv õhk vähendab hingamisteede ripsepiteeli võimet viiruseid tõrjuda ning immuunsüsteemi võime haigustekitajatega võidelda on samuti kuivas keskkonnas piiratud. 

Yale’i teadlased soovitavad külmemal ajal kasutada õhuniisutajaid, sest on kindlaks tehtud, et 40–60 protsendise õhuniiskuse keskkonnas levivad viirused märksa vähem ning nakatumise risk on väiksem. Loomkatsetest on selgunud, et niiskes õhus on organism suurema tõenäosusega võimeline end viiruste eest kaitsma ning immuunsüsteemi reaktsioon on samuti kiirem.

Teadlased rõhutavad, et viirus levib ka otsese kontakti teel ning temperatuur ja õhuniiskus mõjutab vaid õhus kanduvate viiruseosakeste levikut.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles