Eksperdid selgitavad, kuidas hoida oma nutitelefon koroonavaba (1)

PM Tervis
Copy
Nutitelefoni tuleb puhastada.
Nutitelefoni tuleb puhastada. Foto: Shutterstock

Paljud lukku pandud riigid kogevad praegu taas, et keskenduda tuleb eelkõige isiklikule hügieenile. Ehkki inimestele on soovitatud regulaarset kätepesu, siis kui paljud inimesed kohaldavad samasuguseid ettevaatusabinõusid oma nutitelefonide puhul? Kaspersky annab näpunäited mobiilseadmete viirusevabana hoidmise kohta.

«Isegi enne Covid-19 pandeemiat on hirmutav mõelda, kui palju baktereid elab meie isiklikes mobiilsetes seadmetes. Kuna koroonaviirus suudab toatemperatuuril ellu jääda ja püsib nakkusohtlik metallil, klaasil, keraamilisel ja plastmaterjalil mitu päeva, on hädavajalik järgida tõhusaid desinfitseerimiseeskirju,» ütles Kaspersky turbeekspert Maher Yamout.

Viirus võib telefoni või tahvelarvutisse sattuda kahel viisil: kas pisikeste tilkadena, kui nakatunud inimene köhib läheduses, või teie enda kätest pärast ukse käepidemete, sularahaautomaadi nuppude jms puudutamist.

Õnneks on õhu kaudu nakatumise tõenäosus siiski väike, kui just ei anta oma mobiilsideseadet kellelegi, kes on nakatunud ja köhib otse selle peale, pihustades baktereid. Käest kätte andmine sõltub kokkupuute kestusest ja on erinevate mikroorganismide puhul erinev. Kuid kuna Covid-19 kohta pole veel usaldusväärseid andmeid, on alati parem olla eriti ettevaatlik.

«Kui peate minema poodi esmatarbekaupade järele, tuleb telefon koju naasmisel ilmtingimata desinfitseerida. On mitmeid üldlevinud majapidamistarbeid, mis teevad koroonaviiruse tõhusalt kahjutuks — etanool (C2H5OH), isopropüülalkohol (C3H7OH), vesinikperoksiid (H2O2) ja naatriumhüpokloriid (NaClO),» ütles Kaspersky turbeekspert Maher Yamout.

Isopropüülalkoholi peetakse kõige kahjutumaks aineks oleofoobse kattekihi jaoks, mis võimaldab sõrmedel libiseda üle ekraani ilma seda sõrmejälgedega katmata. Seega võimaluse korral on mõistlik seda kasutada (pihustina või niiske salvrätikuna).

Etanooli ja vesinikperoksiidi tuleks võtta kui tagavaravarianti juhuks, kui midagi muud pole käepärast. Sagedase kasutamise korral võivad need tooted oleofoobse kattekihi kergesti rikkuda. Üksainus kord võib olla piisav sõltuvalt kattekihi tõhususest.

Mis puudutab kontsentratsiooni, on optimaalne kasutada umbes 70–80-protsendist alkoholi. Puhas piiritus aurustub parimate tulemuste saamiseks liiga kiiresti. Desinfitseerimislahust tuleb seadme pinnal hoida umbes minuti jooksul. Madalam kontsentratsioon on viiruste tapmiseks vähem tõhus. 

Seetõttu ei tohiks inimesed rajada oma usku sellele, et desinfitseerimiseks piisab viinast. Isegi klaasipuhastusvahend pole nii tõhus kui isopropüülalkohol, kuna viina alkoholisisaldus on tunduvalt madalam. Samuti on ülioluline mitte valada desinfitseerimisvahendit nutitelefoni pistikutesse, kõlaritesse ja muudesse avadesse, isegi kui tegemist on veekindla seadmega. Soovitav on kasutada vatitupsu, leotada seda vedelikus ja kanda sellega vedelik seadme kõikidele külgedele. Ei ole vaja tugevalt suruda, pühkige lihtsalt hoolikalt ja põhjalikult kogu pind üle.

Inimesed peaksid rakendama samu desinfitseerimistavasid kõigi muude avalikes kohtades kasutatavate seadmete suhtes. Nende hulka võivad kuuluda tahvelarvutid, sülearvutid, nutikellad, käevõrud, kõrvaklapid ja nii edasi. Kontrollige siiski alati kõigepealt toote veebisaiti, kas tootjal on soovitusi, millised ained sobivad seadme puhastamiseks kõige paremini ja kuidas neid kasutada.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles