Uuringus ilmnes, mis aitab oluliselt langetada vähi tekkimise riski

PM Tervis
Copy
Ülekaalu, stressi ning kehvade toitumis- ja liikumisharjumuste tõttu esineb juba alla 35-aastaste hulgas vereringeelundite haiguseid, näiteks kõrgvererõhutõbe.
Ülekaalu, stressi ning kehvade toitumis- ja liikumisharjumuste tõttu esineb juba alla 35-aastaste hulgas vereringeelundite haiguseid, näiteks kõrgvererõhutõbe. Foto: Shutterstock

Lisaks südamehaiguste riski vähendamisele võib tervislik eluviis tähendada ka oluliselt madalamat vähktõve tekkimise tõenäosust, leidsid Massachusettsi üldhaigla ja Hollandi teadlased.

Uurides südame-veresoonkonna haiguste ja vähi võimalikku seost kahe suure populatsioonipõhise terviseuuringu osalejate seas, nentisid teadlased, et südamehaiguste traditsioonilised riskifaktorid, sealhulgas vanem vanus, meessugu ning praegune või varasem suitsetamine, olid kõik sõltumatult seotud vähi tekke suurema riskiga, kirjutab Medical Xpress.

Lisaks leidsid nad, et natriureetiliste peptiidide — südame stressi markerite — suurenenud tase ennustas uuringus osalejate seas ka suuremat vähiriski.

Uuritavatel, kellel oli enne uuringut juba tekkinud südamehaigus või kellel oli pärast uuringuga liitumist esinenud kardiovaskulaarne probleem, näiteks infarkt või südamepuudulikkus, ei leitud vähktõve tekkimise kõrgemat riski.

Neil, kellel oli uuringu alguses ideaalne südame-veresoonkonna tervis, oli aga väiksem tulevaste vähkkasvajate risk, teatasid uurijad ajakirjas JACC: CardioOncology.

«Leidsime seose südametervisliku eluviisi ja väiksema vähiriski vahel ning ka vastupidi: vähem südametervislik eluviis on seotud ka suurema vähiriskiga, kuid me ei suuda tõestada, et põhjuslik seos on selles epidemioloogilises uuringus olemas,» ütleb kardioloog Emily S. Lau.

Lau ja tema kolleegid hindasid 20 305 osaleja andmeid kahes suures kogukonnapõhises pikaajalises terviseuuringus: Framinghami südameuuring ning neeru- ja veresoonte haiguste ennetamise uuring (PREVEND). Uuringu alguses ei olnud osalejatel vähki.

Teadlased leidsid, et traditsioonilised südame-veresoonkonna haiguste riskifaktorid nagu vanus, sugu ja suitsetamine olid seotud suurema vähiriskiga. Lisaks seostati ateroskleroosi riskiskoori iga viieprotsendilist tõusu vähiriski suurenemisega 16 protsenti.

Veelgi — osalejatel, kel esines südame stressinäitaja natriureetilise peptiidi kõrgeim tase, oli vähktõve tekkimise oht 40 protsenti suurem kui nendel, kellel oli selle tase madal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles