Alkohol suurendab selle südameprobleemi tekkeriski

PM Tervis
Copy
Uuringud on näidanud, et mitme joogi tarbimine lühikese aja jooksul halvendab vereringet.
Uuringud on näidanud, et mitme joogi tarbimine lühikese aja jooksul halvendab vereringet. Foto: Shutterstock

Kodade virvendusarütmia on südame-veresoonkonnatüsistuste ja surma riskitegur, mida on hakatud nimetama ka 21. sajandi epideemiaks, kirjutas Eesti Arst.

Palju on andmeid, et rohke alkoholitarbimine suurendab koronaarhaiguse (lubjastumine pärgarterites — toim), südamepuudulikkuse ja nende tõttu ka kodade virvendusarütmia kujunemise riski. Vähe on andmeid, kuidas regulaarne mõõdukal hulgal alkoholi tarbimine mõjutab kodade virvendusarütmia episoodide tekkeriski.

Mitme Euroopa riigi ühisprojektis uuriti regulaarse alkoholitarbimise mõju kodade virvendusarütmia episoodide tekkeriskile inimeste hulgas, kel neid varem ei esinenud. Vaatluse all oli 100 092 isikut keskmises vanuses 47,8 eluaastat, 51,7 protsenti neist olid naised. Vaatlusalused iseloomustasid ise oma alkoholitarbimist jookide arvuga päevas. Andmed kodade virvendusarütmia ja südamepuudulikkuse esinemisest saadi vaatlusaluste küsitlemisel ja meditsiinidokumentide analüüsil.

Tulemuste analüüsil ilmnes, et keskmiselt 13,9-aastase jälgimisperioodi vältel oli kodade virvendusarütmia episoode esinenud 5854 vaatlusalusel. Regulaarne ühe alkohoolse joogi tarbimine päevas ei mõjutanud oluliselt kodade virvendusarütmia teket (risk oli 1,16 korda kõrgem). Kahe joogi tarbimine päevas suurendas aga selle riski alkoholi mittetarbijatega võrreldes 28 protsendi võrra ning nelja või enama alkohoolse joogi joomine 47 protsendi võrra.

Üheks alkohoolseks joogiks loeti 120 ml veini, 33 ml õlut või 40 ml kanget alkoholi — kõik need sisaldavad 12 grammi etanooli.

Uuringust järeldub, et ka mõõdukas regulaarne alkoholitarbimine, 1,5 jooki päevas, suurendab kodade virvendusarütmia riski. Alkoholitarbimine on mõjutatav kodade virvendusarütmia riskitegur.

Mis on kodade virvendusarütmia?

Kodade virvendus/laperdus on südame rütmihäire (arütmia), mis enamasti väljendub kiire ebaregulaarse südamerütmina.

Arütmia põhjus on probleemid südame normaalses elektrilises aktiivsuses. Tavaliselt tõmbuvad südame neli kambrit (kaks koda ja kaks vatsakest) kokku regulaarselt ja süda suudab verd pumbata organitesse ilma liigse pingutuseta.

Normaalne südamerütm levib võrdselt üle kogu südame, nagu kivikese vette viskamisel hakkavad veepinnal levima ringikujulised lained. Kujutagem ette, et vette visatakse rohkem kivikesi korraga – korrapäraseid laineid ei saa tekkida, pigem on veepinnal terve rida kaootilisi, ebaregulaarseid lainekesi. Samasugune toime on ka kodade virvendusel südamelöökidele.

Kodade virvenduse tunnused on järgmised:

  • Pulss on kiire, pekslev, lainetav või liiga aeglane.
  • Pulss on ebaregulaarne, aga vahel võib olla ka regulaarne.
  • Südamekloppimine.
  • Õhupuuduse tunne.
  • Segadusseisund.
  • Pearinglus või uimasus.
  • Minestustunne.
  • Väsimus.

Pane tähele: sümptomid võivad tekkida äkki ja kaduda kiiresti, sest kodade virvendus võib tekkida ja mööduda iseenesest.

Allikas: Tromboos.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles