ELi heakskiit Covidi digitõenditele tagab suvel ohutu reisimise (3)

PM Tervis
Copy
Foto: Remo Tõnismäe / Postimees

Euroopa Parlament andis heakskiidu Euroopa Liidu Covidi digitõendile, mis hõlbustab reisimist ja aitab kaasa majanduse taastumisele, vahendab BNS. 

Digitõendi määrus võeti kolmapäeval vastu 546 poolt- ja 93 vastuhäälega, süsteem rakendub 1. juulil ning kehtib 12 kuud. Määrused tagavad tõenditega piiriülese toimimise ning võimaldavad liikmesriikidel väljastada kogu Euroopa Liidus kehtivaid tõendeid.

OQ koodiga seotud tõendeid, mis on kättesaadavad nii digitaalselt kui ka paberkandjal, hakkavad väljastama kõik liikmesriigid ja see on inimestele tasuta. Tõend ei ole vaba liikumise eeltingimus ega reisidokument, vaid näitab, et inimene on Covid-19 vastu vaktsineeritud, tal on kehtiv negatiivne testitulemus või on ta haigusest tervenenud. 

Liikmesriigid peavad tunnustama teistes liikmesriikides välja antud vaktsineerimissertifikaate, kui vaktsineerimiseks on kasutatud Euroopa Ravimiameti heaks kiidetud vaktsiini – hetkeseisuga Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca ja Janssen.

Jääb liikmesriikide otsustada, kas nad tunnustavad ka vaktsiine, mille on heaks kiitnud mõne teise riigi rahvuslik ravimiamet või mille Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) on kandnud erakorraliseks kasutamiseks lubatud vaktsiinide nimekirja.

Lisaks ei tohi liikmesriigid kehtestada tõendiga reisijale täiendavaid reisipiiranguid, nagu näiteks kohustuslik karantiin, eneseisolatsioon või testimise nõue. 

Digitõendile kantud isikuandmeid töödeldaks vastavalt isikuandmete kaitse üldmäärusele. Tõendite kontrollimisel isikuandmeid ei salvestata.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles