Raseduse ajal põetud Covid-19 muudab lapse immuunsüsteemi

PM Tervis
Copy
Rase naine istub. Pilt on illustratiivne.
Rase naine istub. Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Kuigi Covid-19 kohta on tehtud palju uuringuid, on seni suhteliselt vähe uuritud, millist mõju võib ema põetud Covid-19 avaldada arenevale lootele.

King's'i immunoloogia- ja mikroobiteaduste kooli teadlaste uus teadustöö, mis avaldati ajakirjas Nature Immunology, uuris immuunsüsteemi imikutel, kelle emad olid raseduse ajal põdenud koroonaviirushaigust.

Nad leidsid, et hiljutise või käimasoleva infektsiooniga emadel sündinud imikutel on suurenenud rakkude protsent, mis on teadaolevalt seotud kiire reageerimisega infektsioonile. Nimelt oli immuunsüsteem küpsem isegi imikutel, kelle emal oli Covid-19 raseduse alguses. See viitab sellele, et ema nakatumine on muutnud lapse immuunsüsteemi.

Samuti leidsid nad, et ema edastas lapsele platsenta kaudu SARS-CoV-2 vastased antikehad, mida nimetatakse passiivse immuunsuse ülekandmiseks. See oli eriti ilmne, kui nakkus oli raseduse alguses.

Deena Gibbons ütles tulemuste olulisust kommenteerides Medical Xpressis, et «need andmed rõhutavad, et vastsündinute immuunsüsteemi võib mõjutada ema seisund isegi siis, kui laps ei ole otseselt nakatunud. See avab palju uurimisvõimalusi ja viitab sellele, et muud emaga seotud faktorid võivad muuta loote immuunsüsteemi arengut.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles