Suures uuringus tehti selgeks, milline mõju on vaktsiinide kombineerimisel

PM Tervis
Copy
Vaktsineerimine.
Vaktsineerimine. Foto: Kristjan Teedema

Inimesed, kes olid saanud esimese annusena AstraZeneca Covid-19 vaktsiini ja teise annusena mRNA vaktsiini, olid väiksemas nakatumisohus võrreldes nendega, kes said mõlemad AstraZeneca vaktsiini annused, näitas Rootsi Umeå ülikooli teadlaste üleriigiline uuring.

Põhianalüüsi kaasati umbes 700 000 isikut. Pärast teist annust alustatud 2,5-kuulise jälgimisperioodi jooksul näitas uuring 67 protsenti madalamat nakkusohtu AstraZeneca ja Pfizer-BioNTech kombinatsiooni korral ja 79 protsenti madalamat riski AstraZeneca ja Moderna puhul võrreldes vaktsineerimata isikutega. Inimeste puhul, kes said kaks annust AstraZeneca vaktsiini, vähenes risk 50 protsenti.

Tõhusushinnangud kehtivad Delta tüvega nakatumise kohta, mis domineeris riigis jälgimisperioodil kinnitatud juhtumite ajal, vahendab Medical Xpress.

«Uuringu tulemused võivad mõjutada vaktsineerimisstrateegiaid erinevates riikides,» ütleb Umeå ülikooli geriaatrilise meditsiini doktorant ja uuringu kaasautor Marcel Ballin. «Maailma terviseorganisatsioon on väitnud, et vaatamata varasemate uuringute paljutõotavatele tulemustele, mis puudutavad kombineeritud vaktsineerimise immuunvastust, on vaja suuremaid uuringuid, et uurida nende ohutust ja tõhusust. Siin on meil nüüd üks selline uuring.»

Uuring ilmus teadusajakirjas Lancet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles