WHO avaldas, mil määral saab omikrontüve puhul loota immuunsusele (1)

PM Tervis
Copy
Koroonaviirus
Koroonaviirus Foto: www.freepik.com

Maailma terviseorganisatsioon (WHO) edastas täna õhtul kokkuvõtte, mis on praegu teada esmalt Lõuna-Aafrikas tuvastatud omikroni-nimelise uue koroonatüve kohta.

26. novembril määras Maailma Terviseorganisatsiooni viiruse arengu tehnilise nõuande rühm variandi B.1.1.529 omikroni-nimeliseks murettekitavaks tüveks.

See otsus põhines tõenditel, et omikrontüvel on mutatsioone, mis võivad mõjutada selle käitumist, näiteks levikut või haiguse tõsidust.

Lõuna-Aafrika ja kogu maailma teadlased viivad läbi uuringuid, et paremini mõista omikrontüve paljusid aspekte, ning jätkavad nende uuringute tulemuste jagamist, kui need kättesaadavaks muutuvad.

Ülekanduvus. Pole veel selge, kas omikrontüvi levib inimeselt inimesele kergemini, võrreldes teiste tüvedega, sealhulgas deltaga. Positiivsete inimeste arv Lõuna-Aafrika piirkondades, mida see variant mõjutab, on tõusnud, kuid epidemioloogilised uuringud on käimas, et mõista, kas see on nii omikrontüve või muude tegurite tõttu.

Haiguse raskusaste. Pole veel selge, kas omikrontüvega nakatumine põhjustab raskemat haigust, võrreldes teiste variantidega, sealhulgas deltaga. Esialgsed andmed viitavad sellele, et Lõuna-Aafrikas sageneb haiglaravi vajadus, kuid see võib olla tingitud nakatunud inimeste üldisest arvust, mitte omikrontüvega nakatumisest.

Praegu puudub teave, mis viitaks sellele, et omikrontüvega seotud sümptomid erinevad teiste variantide sümptomitest. Esialgu teatati nakatumistest üliõpilaste seas – noorematel inimestel, kellel on tavaliselt kergem haigus –, kuid omikrontüve põhjustatava haiguse raskuse mõistmine võtab aega päevi kuni nädalaid.

Kõik Covid-19 variandid, sealhulgas kogu maailmas domineeriv deltatüvi, võivad põhjustada raskeid haigusi või surma, eriti kõige haavatavamatele inimestele, ja seetõttu on ennetamine alati väga tähtis.

Eelneva SARS-CoV-2 nakkuse tõhusus ennetamisel. Esialgsete tõendite kohaselt võib omikrontüvega uuesti nakatumise oht olla suurem ehk varem Covid-19 põdenud inimesed võivad omikrontüvega kergemini uuesti nakatuda, kuid teave on piiratud. Lisateavet selle kohta saab lähipäevadel ja -nädalatel.

Vaktsiinide tõhusus. WHO teeb koostööd tehniliste partneritega, et mõista selle variandi võimalikku mõju olemasolevatele vastumeetmetele, sealhulgas vaktsiinidele. Vaktsiinid on endiselt üliolulised raskete haiguste ja surmade vähendamisel, sealhulgas domineeriva ringleva deltatüve vastu. Praegused vaktsiinid on endiselt tõhusad raskete haiguste ja surma vastu.

Praeguste testide tõhusus. Laialdaselt kasutatavad PCR-testid tuvastavad jätkuvalt nakkust, sealhulgas omikrontüvega nakatumist, nagu on nähtud ka teiste variantide puhul. Käimas on uuringud, et teha kindlaks, kas see mõjutab muud tüüpi teste, sealhulgas antigeeni kiirtuvastamise teste.

Praeguste ravimeetodite tõhusus. Kortikosteroidid ja IL6 retseptori blokaatorid on endiselt tõhusad raske Covid-19ga patsientide ravis. Teisi ravimeetodeid hinnatakse, et näha, kas need on endiselt sama tõhusad, arvestades omikronvariandi viiruse osade muutusi.

Praegu teeb WHO koostööd suure hulga teadlastega üle maailma, et omikrontüve paremini mõista. Praegu käimas olevad või lähiajal tulevad uuringud hõlmavad edasikanduvuse, nakkuse raskusastme (sealhulgas sümptomite), vaktsiinide ja diagnostiliste testide toimimise ning ravi tõhususe hindamist.

WHO julgustab riike panustama haiglaravi patsientide andmete kogumisse ja jagamisse WHO Covid-19 kliiniliste andmete platvormi kaudu, et kirjeldada kiiresti kliinilisi tunnuseid ja patsientide tulemusi.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles