Soome lühendab koroonakarantiini

Copy
Koroonatest
Koroonatest Foto: Mihkel Maripuu

Soome terviseamet (THL) soovitas lühendada koroonaga nakatunud inimeste karantiiniaega seniselt 10 päevalt viiele, ütles peaarst Otto Helve.

Karantiin kestab 5-10 päeva, selle pikkuse otsustab nakkushaiguste arst olukorda arvestades, ütles ta.

Enamikul juhtudest lüheneb karantiiniperiood poole võrra ja Covid-19 sümptomitega inimestel soovitatakse jääda koju laboritesti tegemata, ütles THL.

Mitu Soome piirkonda on juba teatanud, et lõpetavad ulatusliku nakatumiste jälitamise ja karantiininõude.

Helve sõnul on muudatuse taga omikrontüvi, mis on haigustsüklit kiirendanud. Seetõttu ei ole 10-päevane karantiin enam sama põhjendatud kui varem.

Otsus on seotud ka testimiskohtade ülekoormatusega, kuid nakkuse leviku laienedes on hakanud ka koduse testimise komplektid apteekidest otsa saama.

«Omikronvariandiga on nakkuse dünaamika kiirem,» ütles Helve ajakirjanikele.

Soome peaminister Sanna Marin on sattunud kriitika alla seoses eelmisel nädalal tehtud otsusega taanduda koroonapoliitikast ja delegeerida otsusetegemine rühmale ministritele eesotsas tervishoiuministri Krista Kiuruga.

«Ma pean kindlustama, et mul oleks aega ka teisteks asjadeks,» ütles Marin ajalehele Helsingin Sanomat.

Peaministri sammu arvustas teisipäeval rahandusminister Annika Saarikko: «Ma julgeksin öelda, et koroonaolukord on hetkel ühiskonna suurim ja komplitseerituim probleem, mis avaldab mõju paljudele asjadele.»

Seni madalate nakkusnäitajatega Soomes hakkas nakatumine aastavahetusel omikrontüve tõttu kasvama. Viimase kahe nädalaga on tuvastatud 105 000 nakkusjuhtu, mis on peaaegu kolmandik kogu pandeemia 360 000 nakatumisest.

Tervishoiuametnikud soovitasid neljapäeval inimestel end ise kodus testida, kui tundub, et nad on koroonasse nakatunud.

Üks test maksab 4-6 eurot, nii et sage testimine läheb kalliks, liiatigi on testid hakanud viimastel nädalatel apteekidest otsa saama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles