Uuringud näitasid, kuidas mõjuvad raseduse ajal Covid-19 ja vaktsineerimine

PM Tervis
Copy
Vaktsineerimine kaitseb raske haigestumise ja haiglaravivajaduse eest hästi ka rasedaid.
Vaktsineerimine kaitseb raske haigestumise ja haiglaravivajaduse eest hästi ka rasedaid. Foto: Elmo Riig/Sakala

Uued uuringu annavad kinnitust, et Covid-19 põdemine raseduse ajal on ohtlik, aga vaktsineerimine tüsistuste riski ei suurenda, kirjutab Eesti arstide liidu ajakiri Eesti Arst.

USAs korraldatud uuringus analüüsiti Põhja-California piirkonnas ajavahemikul märtsist 2020 kuni märtsini 2021 rasedustüsistuste esinemist ja nakatumist SARS-CoV-2ga. Haiguslugudest koguti 42 886 raseda (keskmine vanus 30,7 aastat) andmed järgmiste neil esinenud tüsistuste kohta: raske haigestumine raseduse ajal, venoosse trombemboolia kujunemine, meditsiinilistel põhjustel või spontaanselt tekkinud enneaegse sünnitus. Koguti ka andmed raseduse ajal tekkinud 21 raske haiguse, nende seas müokardiinfarkti, ägeda neerupuudulikkuse, respiratoorse distressi sündroomi ja sepsise kohta. Covid-19-infektsioon tuvastati 1338 rasedal (3,0%).

Ilmnes, et koroonasse nakatunud rasedatel esines mittenakatunutega võrreldes 2,5 korda sagedamini raskeid haigestumisi raseduse ajal, kaks korda sagedamini enneaegset sünnitust erinevatel põhjustel ja kolm korda sagedamini venoosset trombembooliat (süvaveeni tromboosi või kopsuarteri trombembooliat).

Autorite hinnangul peaks soovitama kõigil rasedatel ja ka neil, kes rasedust planeerivad, lasta end vaktsineerida Covid-19 vaktsiiniga.

Rootsi ja Norra ühistöös valminud uuringus analüüsiti mõlema maa andmebaaside põhjal jaanuarist 2021 kuni jaanuarini 2022 sünnitanud naiste rasedusega seotud tüsistuste esinemise ja vastsündinute terviseseisundiga seotud ilminguid sõltuvalt rasedate vaktsineeritusest Covid-19 vaktsiiniga. 

Vaktsineeritutel ei ilmnenud võrreldes vaktsineerimata rasedatega sagedamini tüsistusi, nagu enneaegne sünnitus, loote kasvupeetus ja vastsündinu madal Apgari hinne, ning uuritud vastsündinud ei vajanud sagedamini meditsiiniabi. Täiendavalt selgus, et vaktsineerimise järel emal tekkinud antikehad läbivad platsenta ja liiguvad loote vereringesse. Sellega on teatud määral tagatud ka vastsündinu kaitse Covid-19 nakkuse eest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles