NÄDALA KOKKUVÕTE Kasulikud nipid tervise hoidmiseks

PM Tervis
Copy
Randa minnes ei tohi unustada päikesekaitsekreemi.
Randa minnes ei tohi unustada päikesekaitsekreemi. Foto: Shutterstock

Suvi on alanud ning aeg on meelde tuletada nii mõnigi tervisetarkus. Kas tead, miks ei tohi sääsehammustust kratsida või mis ajal magama minemine aitab ennetada südamehaiguseid?

1. Mis juhtub, kui süüa ainult õunu ja kulistada keefirit?

Kui süüa mitu päeva järjest ainult keefirit ja õunu, läheb keha stressi, sest puudu jääb vajalikest toitainetest. Keha näljutamise ja liigse toiduga koormamise asemel tuleb seada endale kindlad toidukorrad ja ajad tervislikeks vahepaladeks.

2. Arst selgitab, miks ei tohiks sääsehammustust kratsida

Sääsed on suve üks tüütuim osa.
Sääsed on suve üks tüütuim osa. Foto: Shutterstock

Putukahammustused paranevad kõige etemini, kui neid üldse ei puudutata. Kui leevendad sääsehammustuste sügelust kratsimisega, võib see tekitada veelgi rohkem põletikku ja infektsiooni. Enamasti lähevad sääsehammustused iseenesest üle, kuid võib proovida ka sügeluse vastu külmakompress.

3. Teadlane: väga lihtne tegevus hoiab kolesterooli normis, samuti aeglustab liigeste kulumist

Veresoonkonnahaigused, sealhulgas insult, on maailmas enimlevinud haigused. Käimine alandab kõrget vererõhku, vähendab veresoonte jäikust, et veri saaks kergemini kuudedesse voolata, mis on oluline organite korrapäraseks toimimiseks. Käimine on tegevus, mida saavad harrastada kõik ning kindel füüsiline vorm ei ole jalutuskäigu eelduseks.

4. Kodused nipid, millega ravida valusat sinikat

Sinikas
Sinikas Foto: Shutterstock

Sinikas ehk verevalum on üsna normaalne vigastuse tagajärg, mis viitab sellele, et nahaalused väikesed veresooned on kahjustada saanud, jättes lõksu nahaaluse vere. Taim nimega mägiarnikaon on nii valu leevendamiseks kui ka sinikate raviks laialdaselt kasutatud. Seda seepärast, et taim sisaldab ühendeid, millel on põletikuvastane toime ning mis imenduvad naha alla. Keha vajab K-vitamiini verehüübe tagamiseks ning sel on ka leitud positiivne toime verevalumitele. Kergesti võivad tekkida sinikad ja verejooksud just neil, kel on K-vitamiini puudus või kes tarvitavad verd vedeldavaid ravimeid. Väiksematele haavadele on hea kanda jääd, kasvõi asetada nende peale pakk külmutatud juurvilju ning muid kergeid kompresse.

5. Teadlased selgitasid välja, mis kellast magamaminek aitab ennetada südamehaigusi

Lühike või liiga pikk uneaeg, katkendlik uni, uneapnoe ja mitmed teised unehäired on seotud nii füüsilise kui ka vaimse tervise riskiga. Südame-veresoonkonna haiguste ennetamiseks on soodsaim uinumise ajavahemik kell 22–23. 

6. Teadlased avastasid, mis vanaks ja haigeks teeb

Stress – traumaatiliste sündmuste, tööpinge, igapäevaste stressorite ja diskrimineerimise näol – kiirendab immuunsüsteemi vananemist, suurendades potentsiaalselt inimese riski haigestuda vähki, südame-veresoonkonnahaigustesse ja haigestuda infektsioonidesse. 

KASULIK TEADA

Eesti Terviserajad kutsub üles jalgratta või rulluiskudega sõites kiivrit kandma

Eesti Terviserajad koostöös transpordiameti ning politsei- ja piirivalveametiga (PPA) kutsub jalgarattakuuks kuulutatud juunis jalgrattaga või rulluiskudel liiklejaid kiivrit kandma ning jagab terviseradadel tasuta kiivreid. Alates 2018. aastast toimunud kiivrijagamiskampaaniatest on välja jagatud enam kui 600 kiivrit.

Ekspertkomisjon soovitab ahvirõugete ennetamiseks vaktsineerida haigestunute lähikontaktseid

Eesti eksperdid soovitavad ahvirõugete nakkusjuhtumi korral tuvastada lähikontaktsed ja vajadusel vaktsineerida neid haigestumise ennetamiseks rõugete vaktsiiniga. Ahvirõugete vastu vaktsineerimiseks saab kasutada rõugete vaktsiini.

Eestisse reisimisel ei tule enam Covidi tõendit esitada

Valitsus tunnistas kehtetuks korralduse, millega nõuti kolmandatest riikidest saabunud kodanikelt Covidi tõendit ehk tõendit vaktsineerituse, läbipõdemise või enne Eestisse saabumist tehtud negatiivse tulemusega koroonatesti kohta. Ühtlasi võttis valitsus teadmiseks, et juulist lõpetab kehtivuse ka Covidi karantiinikorraldus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles