Rootsi teadlased: stressikursus päästaks naiste elusid

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil mõõdab õde vanadaami vererõhku.
Pildil mõõdab õde vanadaami vererõhku. Foto: Caro / Scanpix
Rootsi Karolinska instituudi teadlased uurisid, kuidas mõjutab stressiga toimetuleku kursuse läbimine infarkti üle elanud naiste ellujäämisvõimalusi. Selgus, et oskused stressiga hakkama saada parandavad naiste väljavaateid ligi kolm korda.

Et stress kahandab südame- ja veresoonkonna haiguseid põdenud inimeste ellujäämisvõimalusi, on teada tõde juba mõnda aega. Teadlased on varem teinud ka uuringuid, mis tõestavad toimetulekukursuste positiivset mõju, kuid seda ainult meeste puhul, kirjutas DN.se.

Instituudi professor Kristina Orth-Gomér rääkis, et enamik stressikursustest on kokku pandud meeste vajadusi arvestades. Meeste mured seostuvad enam tööga, naiste probleemid on pärit kodust, abielust.

Karolinska instituut kaasas oma uuringusse 237 hiljuti infarkti või südameoperatsiooni läbi teinud naist, kelle keskmine vanus oli 62 aastat.  Naised jagati kahte gruppi, üks grupp läbis tavalise taastusravi, teise kuulunud patsiendid õppisid ka stressiga toimetulekut. Seitse aastat hiljem oli stressikursuse läbinud grupist surnud seitse naist, tavalist taastusravi saanud grupist 25.

Orth-Goméri sõnul näitavad tulemused, et spetsiaalselt koostatud stressikursuse lisamisega tavalisele taastusravile võib südamehaigusi põdenud naiste suremust oluliselt vähendada. «See on ka uute ravimite väljatöötamisega võrreldes väga odav meetod,» lisas Orth-Gomér.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles