AVASTUS Levinud aine võib koroonat takistada

PM Tervis
Copy
Köha.
Köha. Foto: Shutterstock

Eelkliinilised uuringud hiirtega, mis jäljendasid inimese koroonaviirusnakkust, viitavad sellele, et odav ja kergesti kättesaadav aminohape võib piirata Covid-19 mõjusid, iseäranis hävitustööd kopsudes, vahendab Medical Xpress.

California ülikooli David Geffeni meditsiinikooli teadlaste juhitud töörühm teatas ajakirjas Frontiers in Immunology, et aminohape nimega GABA (gamma-aminobutüürhape), mis on paljudes riikides käsimüügis saadaval, vähendas haiguse tõsidust, viiruskoormust kopsudes ja surma SARS-CoV-2-ga nakatunud hiirte hulgas. Leid järgneb nende varasemale järeldusele, et GABA tarbimine kaitses hiiri ka teise surmava hiirte koroonaviiruse MHV-1 eest. Mõlemal juhul oli GABA-ravi efektiivne, kui seda manustati vahetult pärast nakatumist või mitu päeva hiljem viiruse paljunemise tippajal. GABA kaitsev toime kahe erinevat tüüpi koroonaviiruse vastu viitab teadlaste sõnul sellele, et GABA võib pakkuda võimaluse ka uudsetest SARS-CoV-2 variantidest põhjustatud haiguse kulu leevendamiseks.

«SARS-CoV-2 variandid ja uued koroonaviirused tekivad jätkuvalt ning neid ei pruugi saadaolevate vaktsiinide ja viirusevastaste ravimitega tõhusalt kontrolli all hoida. Lisaks on uute vaktsiinide teke tõenäoliselt palju aeglasem kui uute variantide levik,» lisas uuringu vanemautor Daniel L. Kaufman, David Geffeni meditsiinikooli molekulaar- ja meditsiinifarmakoloogia professor. Seetõttu on nende infektsioonide raskuse piiramiseks vaja uusi ravivõimalusi.

Teadlaste varasemad uuringud näitasid, et GABA manustamine kaitses hiiri raske haiguse tekke eest pärast nakatumist hiirte koronaviirusega nimega MHV-1. Et testida GABA potentsiaali Covid-19 ravis, uurisid nad transgeenseid hiiri, kellel SARS-CoV-2-ga nakatumisel tekkis raske kopsupõletik, millega kaasnes kõrge suremus. «Kui meie tähelepanekud GABA-ravi kaitsva toime kohta SARS-CoV-2-ga nakatunud hiirtel leiavad kliinilistes uuringutes kinnitust, võib GABA näol pakkuda valmisravi, mis aitab leevendada SARS-CoV-2 variantidega nakatumise mõjusid. GABA on odav ja stabiilne toatemperatuuril, mis võib muuta selle laialdaselt ja hõlpsasti kättesaadavaks ning eriti kasulikuks arengumaades.»

Teadlased ütlesid, et GABA retseptoreid peetakse kõige sagedamini peamiseks neurotransmitterisüsteemiks ajus. Aastaid tagasi tuvastasid nad, nagu ka teised teadlased, et immuunsüsteemi rakkudes on samuti GABA retseptoreid ja et nende retseptorite aktiveerimine pärssis immuunrakkude põletikulist toimet. Seda omadust ära kasutades teatasid autorid mitmetes uuringutes, et GABA manustamine pärssis nende hiirmudelites selliseid autoimmuunhaigusi nagu I tüüpi diabeet, hulgiskleroos ja reumatoidartriit.

Teised teadlased, kes uurivad gaasipõhiseid anesteetikume, on leidnud, et kopsuepiteelirakkudel on samuti GABA retseptoreid ja et neid retseptoreid aktiveerivad ravimid võivad piirata kopsuvigastusi ja põletikku kopsudes. GABA kahekordne toime põletikulistes immuunrakkudes ja kopsuepiteelirakkudes koos kliinilise kasutamise ohutusega muutis GABA teoreetiliselt ahvatlevaks kandidaadiks ülemäära tugeva immuunvastuse ja koroonaviiruse infektsioonist tingitud kopsukahjustuste piiramiseks.

Autorid loodavad, et nende uued leiud annavad aluse GABA-ravi efektiivsuse testimiseks kliinilistes uuringutes Covid-19 patsientidega. Kuna GABA- on suurepärane ohutusprofiil, see on odav ja saadaval kogu maailmas, saab nende sõnul Covid-19 GABA-ravi kliinilisi uuringuid kiiresti alustada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles