Kaheksa toitu, mis hoiavad südame tervena

PM Tervis
Copy
Pähklid on kasulik lisandus menüüsse.
Pähklid on kasulik lisandus menüüsse. Foto: Shutterstock

Lõhe ja rasvane kala annavad südamele vajalikke oomega-3-rasvhappeid ning peet vähendab põletikku ja tugevdab veresooni.

Südame tervise hoidmiseks võib teha rohkem, kui loobuda rasvastest ja töödeldud toitudest. Vali ka toiduaineid, mis alandavad kolesterooli, vererõhku ja tugevdavad veresooni, vahendab Fox 6 Now.

Kaer ja oder

Kaeras ja odras sisaldub lahustuvat kiudainet, beeta-glükaani, mis on tervisele mitut moodi kasulik. Uuringud näitavad, et see nüristab keha insuliinvastust ja tugevdab immuunsust, samuti võib see keha kaitsta kiirituse ja keemiaravi ajal. Südame tervisesse panustab see kiudaine halba kolesterooli vähendades.

Lõhe ja rasvane kala

Kalaõli, eriti oomega-3-rasvhapped on südame tervise hoidmiseks üliolulised. Rasvased kalad: lõhe, tuunikala, makrell, heeringas, forell ja mereannid, näiteks kalmaar, austrid ja homaar, sobivad kalarasva allikatena. Uuringud on näidanud, et need aitavad südamerütmi regulaarsena hoida ja ennetavad veretrombide teket, alandavad vererõhku ja hoiavad veresooni tervetena.

Söödavad rohelised lehed

Rohelised salatid, spinat, rukola sisaldavad A, C, E ja K vitamiini, mis aitavad kehast mürke välja viia. Lisaks on seal magneesiumit, kaltsiumit ja kaaliumit, mis reguleerivad vererõhku. Kaalium aitab liigsete soolade mõju vererõhule vähendada.

Pähklid ja seemned

Ilma soolata seemned ja pähklid sisaldavad palju kaaliumit ja teisi mineraale ning kasulikke rasvu, mis vähendavad vererõhku.

Peet

Peedid sisaldavad rikkalikult lämmastikoksiidi, mis uuringute järgi tugevdab veresooni ja vähendab niimoodi vererõhku. Peedid ja nende mahl on põletikuvastase toimega ja on inspireerinud teadlasi uurima, kuidas juurikat võiks haiguste ravis, mida põhjustab krooniline põletik, nagu näiteks artriit, vähk või südamepuudulikkus.

Avokaado

Ameerika Südame assotsiatsiooni ajakirjas avaldatud uuring leidis, et kui asendada küllastunud rasvad ühe avokaadoga päevas, võib vererõhk langeda kuni 13,5 milligrammi detsiliitris. See on mõnel juhul piisav, et vererõhu ravimitest loobuda. Avokaadod on rikkad monoküllastumata rasvhapete poolest, mis langetavad «halba» kolesterooli ja kõrgendavad «head».

Oliiviõli

Monoküllastumata rasvhapped on suur osa Vahemere dieedist, mis on näidanud positiivset mõju südame ja aju tervisele, rinnavähi riski alandamisele ja eluea pikenemisele. Vahemere dieedis kasutatakse toidu valmistamiseks oliiviõli. Oliiviõli eelistamine teistele rasvadele, näiteks võile või rapsiõlile, suurendab hea kolesterooli taset veres.

Kaunviljad

Ükski südamesõbralik toidunimekiri ei oleks täielik ilma kaunviljadeta, erinevate ubade, kikerherneste ja läätsedeta. Kaunviljad on kasulikud oma seeditavate kiudainete poolest, mis alandavad mõlemat tüüpi kolesterooli ja triglütseriidide taset vereringes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles