Tuvastati uudne viis, kuidas kolesterooli alandada

PM Tervis
Copy
Veresoone sein.
Veresoone sein. Foto: Shutterstock

Eksperimentaalne kolesterooliravim vähendas kõrge kolesteroolitasemega hiirtel «halva kolesterooli» taset 70 protsendi võrra. Teadlased märkisid, et uus ravim võib ühel päeval pakkuda alternatiivset suukaudset ravivõimalust kolesterooli alandamiseks, vahendab Medical News Today.

Kõrge kolesteroolitase suurendab mitme tõsise haiguse, sealhulgas insuldi tekke riski.

Statiinid on kõrge kolesteroolitaseme puhul kõige levinum ravim, millele järgnevad PCSK-9 inhibiitorid. PCSK-9 on ensüüm, mis märgistab lagundamiseks madala tihedusega lipoproteiinide (LDL) ehk «halva kolesterooli» retseptoreid.

LDL-retseptorid asuvad maksarakkude pinnal, et eemaldada verest kolesterooli. PCSK-9 inhibiitorid vähendavad seega kolesterooli taset, säilitades suurema hulga LDL-retseptoreid, mis eemaldavad verest kolesterooli.

Praegu on PCSK-9 inhibiitorite kasutamine piiratud, kuna neid tuleb manustada süstidena. Nende edasine uurimine võib laiendada nende kasutamist statiinide alternatiivina.

Hiljuti viisid teadlased läbi esialgse uuringu lämmastikoksiidist pärineva molekuli võime kohta alandada kolesterooli, pärssides PCSK-9 ensüüme raku- ja hiirmudelites.

Nende eksperimentaalne ravi vähendas hiirtel PCSK9 taset ja LDL-kolesterooli taset 70 protsendi võrra.

«See pakub meile erakordset huvi, sest seni oleme näinud lämmastikoksiidil põhinevate ravimeetodite kasu veresoonte tervisele,» ütles Californias Santa Monicas asuva Providence Saint Johni tervisekeskuse kardioloog dr Rigved Tadwalkar, kes ei olnud uuringuga seotud.

«Kuna mõnel inimesel esineb statiiniravimite kasutamisel kõrvaltoimeid või nad tajuvad, et neil tekivad kõrvaltoimed, võib see olla alternatiiv, kuigi peaksime kõigepealt nägema, kuidas see ravim pikemaajaliste kliiniliste tulemuste osas teiste väljakujunenud ravimeetoditega võrreldes toimib.»

Uuring avaldati ajakirjas Cell Reports.

Kuidas lämmastikoksiid võib aidata kolesterooli vastu?

Lämmastikoksiid (NO) vähendab kardiovaskulaarset riski, parandades veresoonte talitlust, aidates alandada vererõhku. Siiski näitavad uuringud, et lämmastikoksiid mõjutab kolesterooli vähe.

Varasemad uuringud on näidanud, et lämmastikoksiidist tuletatud molekul reguleerib rakuliste lipiidide biosünteesi pärmis.

Seega püüdsid teadlased välja selgitada, kas sarnane molekul suudab reguleerida vere lipiidide taset inimese rakkudes ja hiirtes.

Alustuseks uurisid nad lämmastikoksiidist pärineva ühendi mõju inimese rakkudele. Nad tuvastasid, et molekul võib PCSK9 taset vähendada.

Järgmisena uurisid teadlased lämmastikoksiidist pärineva molekuli – AL-1576 – mõju hiirmudelitele. Pärast neljanädalast suukaudset ravi vähenes nende LDL- ja HDL-kolesterooli tase vastavalt 50 protsenti ja 20 protsenti.

Seejärel testisid nad ühendit kõrge kolesterooliga hiirtel. Pärast kaheksanädalast ravi langes nende LDL- ja HDL-kolesterool vastavalt 70 protsenti ja 25 protsenti.

Uurijad kirjutasid, et nende leiud viitavad sellele, et suukaudselt manustatud PCSK-9 inhibeerivad molekulid võivad potentsiaalselt ravida kõrget kolesteroolitaset.

Kuidas uudne lähenemine toimib?

Uuringus vaadeldud ravim toimib, võttes sihikule maksas oleva ensüümi, mis viib rakutasandil sündmuste kaskaadini, mis takistab PCSK9 eritumist, kommenteeris dr Murray W. Huff, Lääne-Ontario ülikooli meditsiini- ja biokeemiaosakonna emeriitprofessor, kes ei olnud uuringuga seotud.

Ta ütles, et see vähendab PCSK9 taset vereringes, mis omakorda vähendab nii-öelda «välja lülitatud» LDL-retseptorite arvu, mis tähendab suuremat hulka toimivaid LDL-retseptoreid, mis alandavad LDL-kolesterooli taset.

«Meie ravim toimib, suurendades molekuli nimega lämmastikoksiidi, mis teadaolevalt hoiab ära südameinfarkti, laiendades veresooni. Näitame, et lämmastikoksiid inaktiveerib PCSK9, suurendades seeläbi halva kolesterooli eemaldamist,» ütles uuringu juhtivautor dr Jonathan Stamler, Case Western Reserve'i ülikooli meditsiinikooli professor.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles