Pea 44 miljonit inimest kimbutavat haigust võib saada tulevikus vaktsiiniga ennetada

PM Tervis
Copy
Alzheimeri tõbi on neuroloogiline häire, mille puhul aju aeglaselt taandareneb.
Alzheimeri tõbi on neuroloogiline häire, mille puhul aju aeglaselt taandareneb. Foto: Shutterstock

Hinnanguliselt elab maailmas umbes 44 miljonit inimest, kellel on Alzheimeri tõbi või sellega seotud dementsuse vorm. Tõve vastu ei ole senini väga head ravi. Nüüd proovisid Jaapani teadlased luua vaktsiini, mis aitaks haigestumist ennetada või selle kulgu vähemalt aeglustada. Hiirtega tehtud katsetes andis vaktsiin paljulubavaid tulemusi. Vaktsiini saanud hiirtel esines vähem Alzheimeri tõvele viitavaid sümptomeid.

Kui vaktsiin osutub edukaks, oleks see suur samm edasi Alzheimeri tõve sümptomite leevendamisel või isegi haiguse ennetamisel.

Uus vaktsiin toimib sihtides valku, mis esineb vananevates, jagunemise lõpetanud rakkudes. Nende rakkude puhul on probleem see, et nad ei tapa ennast õigel ajal ära, vaid jäävad hoopis organismis põletikku põhjustama.

Teadlased testisid vaktsiini geneetiliselt muundatud hiirtel. Kahe- ja neljakuusena süstiti hiirtele kas soolvett või vaktsiini. Seejärel uurisid teadlased kuuekuuste hiirte käitumist labürindisarnases seadmes ning hiljem analüüsisid nende aju ja keha.

Vaktsineeritud hiired said käitumistestides märkimisväärselt paremaid tulemusi. Nad olid oma ümbruse suhtes teadlikumad ja käitusid nagu terved hiired. Lisaks olid nende ajus mitmed põletikunäitajad vähenenud.

Vaktsineeritud hiirtel oli ajukoores ka oluliselt vähem lahustumatut valku amüloidi. See ajupiirkond on seotud keele töötlemise ja probleemide lahendamisega, kirjutab Novaator.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles