Pärast insulti annab just see parima võimaluse taastumiseks

PM Tervis
Copy
Eestis tabab insult igal aastal umbes 4500 inimest
Eestis tabab insult igal aastal umbes 4500 inimest Foto: Shutterstock

Taastusravi peaks algama pärast insulti nii vara kui võimalik, et saavutada parimad tulemused. Taastumiseks võib kuluda nädalaid kuni aastaid, kuid kannatlikkuse ja järjekindlusega on võimalik paljusid oskusi taastada, vahendab Healthline.

Insult tekib siis, kui verehüüvete või veresoone lõhkemise tõttu häirub aju verevarustus.

Insult võib põhjustada olulisi keele-, kognitsiooni- ning motoorsete ja sensoorsete funktsioonide kahjustusi. Seetõttu peetakse seda pikaajalise puude peamiseks põhjuseks.

Insuldist taastumine võib olla pikk protsess, mis nõuab kannatlikkust, rasket tööd ja pühendumist. Taastumiseks võib kuluda aastaid ja alati ei pruugi kaotatud oskused täielikult taastuda. Taastumisprotsessi võimalikult varane alustamine võib pakkuda parima võimaluse kahjustatud aju ja keha funktsioonide taastamiseks.

Insuldi taastusravi võib alata pärast seda, kui arstid on esialgse haiglaravi ajal seisundi stabiliseerinud.

Kuidas aju pärast insulti taastub?

Insuldijärgsetel tundidel ja päevadel võtavad võimust mitmed bioloogilised protsessid. Aju hakkab loomulikult tegelema kahe protsessiga: parandama neuroneid ja muid kahjustatud ajurakke ning eemaldab surnud ajurakud.

Pärast seda peab aju kahjustatud piirkonna ümber struktureerima. See protsess on tuntud kui neuroplastilisus. Teisisõnu, see on aju võime muutuda ja oskusi uuesti õppida.

Selle protsessi käigus võib aju muuta ajurakkude vahelisi ühendusi. See võib hõlmata rakkude ümberstruktureerimist uute ülesannete täitmiseks, rakkudevaheliste signaalide võimendamist või vähendamist või ühenduse parandamist.

Samuti võidakse luua uusi neuroneid protsessis, mida nimetatakse neurogeneesiks. Siiski on vaja täiendavaid uuringuid, et täielikult mõista, kuidas see protsess aitab ajul taastuda.

Oskuste taastamine

Taastusravi eesmärk on parandada või taastada kõne-, kognitiivseid, motoorseid või sensoorseid oskusi, et inimene saaks olla võimalikult iseseisev.

Insult võib põhjustada kõnehäireid, mida nimetatakse afaasiaks. Võib esineda raskusi rääkimisega, sealhulgas õigete sõnade leidmise või täislausete moodustamisega. Raskused kõnelemisel võivad olla tingitud ühenduse kahjustumisest kõnelemist juhtivate lihastega.

Kliinilised logopeedid aitavad õppida sidusalt ja selgelt rääkima. Kui kahjustus on liiga suur, võidakse teraapias õpetada ka muid suhtlusviise.

Insult võib kahjustada mõtlemis-, arutlus- ja otsustusvõimet, põhjustada mäluprobleeme. See võib põhjustada ka muutusi käitumises. Taastusravis töötatakse nende kognitiivsete oskuste taastamise nimel. Insuldi järel on kognitiivsed probleemid tavaliselt kõige rängemad esimestel kuudel ning sageli leevenevad aja jooksul. Eksperdid märgivad, et kõige kiirem taastumine toimub esimese kolme kuu jooksul – ajal, mil aju püüab end aktiivselt parandada. Pärast seda on kognitiivne taastumine aeglasem, kuid siiski võimalik.

Motoorsed ja sensoorsed oskused

Insult võib nõrgestada ühe kehapoole lihaseid ja kahjustada liigeste liikumist. See omakorda mõjutab koordinatsiooni ning muudab kõndimise ja muude füüsiliste tegevuste sooritamise keeruliseks. Võivad tekkida valulikud lihasspasmid.

Füsioterapeudid aitavad õppida lihaseid tasakaalustama ja tugevdama. Samuti võivad venitusharjutused aidata kontrolli alla saada lihasspasme. Motoorsete oskuste ümberõppimisel ja tasakaalu parandamisel võib olla vajalik kasutada spetsiaalseid toestavaid abivahendeid.

Tegevusterapeudid aitavad ka füüsiliselt ja kognitiivselt taastudes tagada, et kodu oleks turvaline keskkond.

Insult võib mõjutada keha võimet tajuda sensoorseid sisendeid, nagu kuumus, külm või surve. Terapeudid saavad aidata muutustega kohaneda.

Insult võib põhjustada ka põie- ja sooleprobleeme. Näiteks ei pruugi ära tunda, millal on õige aeg tualetti minna või ei jõua sinna piisavalt kiiresti. Võib esineda kõhulahtisust, kõhukinnisust või soolekontrolli kaotust. Võib esineda sagedast urineerimist, urineerimisraskusi ja põiekontrolli kaotust.

Insult võib põhjustada neelamisraskusi. Võite söömise ajal neelamise unustada või võib olla tekkinud närvikahjustus, mis raskendab neelamist. See võib põhjustada lämbumist, toidu väljaköhimist või luksumist.

Spetsialistide meeskond aitab erinevaid probleeme leevendada ja leida viisid argielu hõlbustamiseks.

Pärast insulti tekib 30–50 protsendil inimestest depressioon, mida on samuti vaja ravida.

Taastumisaeg pärast insulti on kõigil erinev – see võib kesta nädalaid, kuid või isegi aastaid. Mõned paranevad täielikult, kuid teistel on pikaajaline või eluaegne puue.

Parimad taastumisvõimalused loob regulaarne taastusraviga tegelemine. Samuti on oluline pereliikmete ja sõprade julgustus ning tugi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles