Tasub teada: millises asendis tuleb magada kõrvetiste korral?

PM Tervis
Copy
Kõrvetised
Kõrvetised Foto: Shutterstock

Terviseportaal WebMD jagab levinud müüte, mille järgi toimimisest tulu ei tõuse — halvemal juhul hoopis kahju.

Pähklid viivad divertikuliidini

Divertikuliit on soolehaigus, mille puhul tekivad jämesoole keskmises osas n-ö väikesed kotikesed, mis võivad muutuda põletikuliseks. Varem soovitati selle soolehaigusega inimestele, et vältida tuleb pähkleid, maisi, popkorni ja väikseid seemneid sisaldavat toitu, näiteks maasikaid. Kardeti, et nende toiduainete tükid jäävad kotikestesse ja põhjustavad valu. Uued uuringud näitavad aga vastupidist – inimestel, kes söövad palju kiudaineid sisaldavat toitu (nt täisteratooted), on selle haiguse risk väiksem.

Oad põhjustavad kõige rohkem gaasi

Oad ei pruugi olla seotud punnis ja gaasiderohke kõhuga. Näiteks piimatooted põhjustavad rohkem gaasi kui muud toidud. Vanemaks saades suudab inimese keha järjest vähem omastada piimas sisalduvat suhkrut (laktoosi) ja tekivad gaasid. Probleemi leevendamiseks võiks proovida piimatoodete asemel laktoosivabu tooteid või võtta laktaasi sisaldavaid tervisetooteid, mis aitavad piimas ja piimatoodetes sisalduvat piimasuhkrut lõhustada.

Laktoositalumatu peaks loobuma kõigist piimatoodetest

Laktoositalumatusega inimesed erinevad üksteisest selle poolest, kui palju nad piimatooteid taluvad. Kui ühel inimesel võivad sümptomid tekkida ühest klaasist piimast, võivad teised juua kuni kaks. Mõned inimesed saavad nautida jogurtit või jäätist, kuid mitte kunagi piima. Vanemad juustud, mis on küpsemisajaga kuus kuud ja rohkem, on enamasti laktoosivabad (nt Cheddar, Parmesan, Šveitsi juustud Gruyère'i ja Emmentali). Seega ka laktoositalumatuse puhul on enamasti piimatooteid, mida saab süüa. Tavaliselt on vaja proovida ja eksida, et teada saada, millised toidud ja millises koguses on inimesele n-ö ohutud.

Suitsetamine leevendab kõrvetisi

Kõrvetised on rinnakutagune põletav valu, mida põhjustab happelise maosisaldise tagasivool söögitorru. Suitsetamine võib tegelikult kõrvetiste tekkele kaasa aidata ning teha olemasolevaid halvemini talutavaks. Nikotiin võib lõdvestada mao ülaosas asuvat sulgurlihast ja nii suureneb happeline tagasivool söögitorusse. Seega võib kaela ja kurgu suunas kiirgav valu hoopis suureneda.

Kõrvetiste puhul tuleb magada istudes

Tegelikkuses puudub meditsiiniline toetus väitele, et kõrvetisi aitab magamise ajal vähendada istuv asend. Mõnevõrra leevendust võib magamisasendi muutusest saada siis, kui tõsta pead ja rinda 10–15 cm võrra kõrgemale – sellest täiesti piisab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles