Ajus murdunud elektrood pani nutma: Neuralinki ajusiiriku saanu räägib oma loo

PM Tervis
Copy
Noland mõttejõul maletamas.
Noland mõttejõul maletamas. Foto: Kuvatõmmis videost

Esimene inimene, kes sai Neuralinki ajuimplantaadi, on jaganud muljeid oma teekonnast ja seda, kuidas uus tehnoloogia on tema elu muutnud. Noland Arbaugh, 30-aastane mees, kes jäi kaheksa aastat tagasi pärast õnnetust õlgadest allapoole halvatuks, sai Neuralinki ajuimplantaadi nimega The Link jaanuaris.

«Pikas perspektiivis usun, et suudame ühendada katkestatud närvisignaalid teise Neuralinkiga seljaajus, taastades täieliku kehakontrolli,» ütles Elon Musk, ettevõtte X tegevjuht, oma säutsus.

Neuralink otsib praegu nelja jäseme halvatusega inimesi osalema murrangulises meditsiiniseadme kliinilises uuringus oma aju-arvuti liidese jaoks. Nelja jäseme halvatusega inimesed leiavad sageli, et nende vajadused digimaailmaga sujuvalt suhelda jäävad rahuldamata, mis viib iseseisvuse vähenemiseni, isolatsiooni ja rahaliste probleemideni. «Meie eesmärk on pakkuda kõrge jõudlusega liidest, mis parandab nelja jäseme halvatusega inimeste digitaalsete seadmete juhtimist, vabastades nende isikliku ja professionaalse potentsiaali,» kirjutati Neuralinki blogis. 

Implantaat võimaldab telefoni ja arvutit juhtida mõttejõul

«Neuralink võtab vastu taotlusi teistelt soovijatelt. See on meie telepaatilis-küberneetiline ajuimplantaat, mis võimaldab selle kasutajal telefoni ja arvutit juhtida ja seda lihtsalt mõeldes. Keegi ei oska paremini rääkida sellest, kui Noland ise,» ütles Musk teises säutsus.

Mündisuurune seade paigaldati tema kolju alla. Üle tuhande elektroodi abil on seade võimeline lugema aju neuronite aktiivsust ja ühenduma arvuti või nutitelefoniga. «Ma saan juhtida arvutit nagu iga teine, mis on midagi, mida ma enne ei suutnud teha,» ütles Arbaugh intervjuus «Good Morning Americale».

Arbaugh ei olnud mures

Arbaugh väitis, et ta ei olnud üldse mures, kui kirjutas alla uuringu esimesele etapile, sest tema samm aitab parandada halvatud inimeste elusid. «Ma teadsin, et kui ma seda teen, siis võib see kõrvaldada paljude inimeste elust pea- ja südamevalu.»

Siiski esinesid mõned probleemid, kuna mõned seadme klemmid eraldusid tema ajust. Arbaugh kartis, et kaotab seadme pakutavad võimalused. «See oli väga-väga raske – loobuda kõigist neist hämmastavatest asjadest, mida ma suutsin teha. Ma arvan, et ma nutsin pärast seda.» Kuid Neuralink tegi hiljem muudatusi, parandades seadme ühendust Arbaugh'i närvidega.

Arbaugh usub, et selliste uuenduste abil ei ole seljaaju vigastused enam täielikult invaliidistavad. «Ma ei usu, et see on nii kaugel, kui inimesed arvavad. See saab olema hämmastav. Kui keegi saab seljaaju vigastuse, läheb haiglasse, tehakse operatsioon ja ta kõnnib paar päeva hiljem välja. Ma arvan, et see juhtub.»

Neuralinki eksperdid on veendunud, et nende aju-arvuti liides on täielikult implanteeritav, kosmeetiliselt nähtamatu ja loodud nii, et inimesed saaksid arvutit või mobiilseadet juhtida kõikjal, kuhu nad lähevad. N1 implantaat on hermeetiliselt suletud korpuses, mis talub füsioloogilisi tingimusi, mis on mitu korda karmimad kui inimkehas. Seade töötab väikese aku abil, mida laetakse juhtmevabalt väljastpoolt kompaktse induktiivlaadijaga, mis võimaldab lihtsat kasutamist kõikjal.

Allikas: Interesting Engineering 

Märksõnad

Tagasi üles