USA peaarst: sotsiaalmeedias vajavad postitused hoiatusmärget noortele – enesetapu ja depressiooni ohu tõttu

PM Tervis
Uuendatud 2. juuli 2024, 15:02
Copy
FILE - Surgeon General Dr. Vivek Murthy speaks during an event on the White House complex in Washington, April 23, 2024. Murthy is asking Congress to require warning labels on social media platforms that are similar to those that appear on cigarette boxes. (AP Photo/Susan Walsh, File)  NYPM101
FILE - Surgeon General Dr. Vivek Murthy speaks during an event on the White House complex in Washington, April 23, 2024. Murthy is asking Congress to require warning labels on social media platforms that are similar to those that appear on cigarette boxes. (AP Photo/Susan Walsh, File) NYPM101 Foto: Susan Walsh

Ameerika Ühendriikide üks juhtivamaid terviseametnikke on teinud ettepaneku kehtestada sotsiaalmeedia platvormidele sarnaselt suitsetamise hoiatusmärkidega hoiatused. Kirjutades ajalehes New York Times, ütles USA peaarst Vivek Murthy, et sotsiaalmeedia suurendab lastel ärevuse ja depressiooni sümptomite tekkimise riski. Ta soovib, et nende platvormide külastajatele kuvataks sõnum, mis hoiatab, et need tekitavad «noorukite vaimsele tervisele olulist kahju». Ta rõhutas, et selline hoiatus «tuletaks regulaarselt meelde, et sotsiaalmeedia võib olla ohtlik».

BBC on pöördunud Youtube'i, TikToki, X-i ja Meta (Facebooki ja Instagrami omanik) poole kommentaaride saamiseks.

Hoiatusmärke lisati USA-s sigaretipakenditele esmakordselt 1966. aastal pärast seda, kui tollane peaarst Luther L. Terryavaldas raporti, mis sidus tubaka kopsuvähiga. Teised riigid järgnesid, sealhulgas Ühendkuningriik, kus 1971. aastal hakati pakenditele trükkima sarnaseid sõnumeid.

Murthy sõnul näitavad tõendid, et nende märkide lisamine tubakatoodete pakenditele suurendas teadlikkust suitsetamisega seotud riskidest. Ta usub, et sarnane hoiatus sotsiaalmeedia platvormidel julgustaks vanemaid jälgima oma laste turvalisust internetis.

Hoiatusmärkide kasulikkus ja vajadus lisauuringute järele

Artiklis kutsus Murthy üles keelama telefonide kasutamise koolides ning soovitas vanematel peatada lastel seadmete kasutamine söögikordade ajal ja enne magamaminekut.

See ettepanek järgneb Murthy 2023. aastal avaldatud rahvatervise hoiatusele, mis leidis seose teismeliste sotsiaalmeedia kasutamise ja halva vaimse tervise vahel. Kuigi Murthy tunnistab, et puudub akadeemiline üksmeel nende platvormide mõju osas, kutsub ta üles tegema rohkem uuringuid.

«Hädaolukorras ei ole meil seda luksust, et oodata täiuslikku teavet,» ütles ta. «Sa hindad olemasolevaid fakte, kasutad oma parimat otsustusvõimet ja tegutsed kiiresti. Noorte vaimse tervise kriis on hädaolukord - ja sotsiaalmeedia on kujunenud oluliseks teguriks.»

Ekspertide seisukohad ja seadusandlikud arengud

Psühhoterapeut ja raamatu «How to Empty Your Stress Bucket» (Kuidas oma stressiämbrit tühjendada) autor Gin Lalliütles BBC-le, et hoiatusmärgid oleksid «märkimisväärne samm parema vaimse tervise ja heaolu edendamise suunas». Ta märkis, et kuigi sotsiaalmeedial võib olla palju eeliseid, on ka riske, nagu küberkiusamine ja kokkupuude kahjuliku sisuga, mis võivad põhjustada ärevust, depressiooni ja muid vaimse tervise probleeme.

«Hoiatusmärgid tuletaksid inimestele meelde, et nad oleksid oma kasutuse suhtes tähelepanelikud ja teeksid regulaarseid pause. Samuti oleksid need suureks toeks vanematele, andes neile rohkem enesekindlust sotsiaalmeedia kasutamise piiride seadmisel,» ütles ta.

Sotsiaalmeedia mõju noortele on jätkuvalt arutelu all. Mõned uuringud on leidnud seose intensiivse sotsiaalmeedia kasutamise ja teismeliste vaimse tervise halvenemise vahel, teised aga väidavad, et lapsed saavad kasu võrgusõpradega suhtlemisest.

Ameerika Psühholoogide Assotsiatsiooni (American Psychological Association ehk APA) sõnul ei ole sotsiaalmeedia «iseenesest kasulik ega kahjulik», kuid hoiatab probleemse kasutamise eest ja soovib eemaldada sisu, mis julgustab kahju tekitama. Samuti märgiti, et enamik alla 14-aastaseid lapsi peaksid sotsiaalmeedia kasutamisel olema jälgitavad.

Ühendkuningriigis peavad tehnoloogiaettevõtted astuma samme laste internetiturvalisuse tagamiseks, kuna 2025. aastal jõustub online-turvalisuse seadus. Mais kehtestas meediaregulaator Ofcom uued reeglid, nõudes tehnoloogiaettevõtetelt rangeid vanusekontrollimeetmeid ja laste eemale hoidmist «toksilisest» materjalist.

Kahjuliku sisuga kokkupuutumise tõttu surnud laste vanemad soovivad siiski, et reeglid läheksid veelgi kaugemale.

Allikas: BBC 

Tagasi üles