Uuring: laste suur magusaisu tuleneb kiirest kasvutempost

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Igapäevane kommisöömine võib lapsed vägivaldseks ajada
Igapäevane kommisöömine võib lapsed vägivaldseks ajada Foto: Sean Justice/Corbis
USA teadlaste sõnul on laste suure magusaisu põhjuseks nende kiire kasvutempo.

Sellisele järeldusele jõuti 143 last uurides. Laste vanus jäi vahemikku 11-15 aastat ning teadlasi huvitas nende kasvukiirus, füüsiline küpsemine ja maitse-eelistused magusa suhtes, kirjutab Healthday.

Selgitamaks, kui väga lapsed magusat armastavad, viidi läbi maitsmistestid. Selgus, et magusast vähem hoolivate laste organismis leidus vähem luude kiire kasvuga seostatavat biomarkerit.

Teadlaste sõnul näitab nende avastus, et laste suur magusaisu on seotud nende kiire kasvutempoga. Kasvutempo aeglustudes lakkamatu magusanälg väheneb ja kaob lõpuks hoopis.

«Magusaeelistuste ja kasvu vaheline seos on loogiline, kuna kiire kasvu puhul suureneb ka kaloritevajadus. Lapsed on programmeeritud magusat armastama, sest see rahuldab nende bioloogilist vajadust energiaallikate järele,» sõnas geeniteadlane Danielle Reed.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles