Lihtne nakkus võib vallandada lapseea leukeemia

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Teadlased tõestasid, et levinud nakkused võivad lastel esile kutsuda leukeemia.


Nad tuvastasid TGF-nimelise molekuli, mida organism toodab vastuseks nakkusele ning mis kutsub esile vähieelsete tüvirakkude paljunemise tervete rakkude arvelt, kirjutab BBC.

Põhja-Eesti regionaalhaigla hematoloogiaosakonna juhataja Mirja Varik on selgitanud Postimehele, et leukeemia valgeveresus, rahvasuus ka verevähk, on vere valgeliblede pahaloomuline kasvaja, mis saab alguse luuüdis vereloome algraku ehk tüviraku normaalset talitlust kontrollivate mehhanismide häirest.

Mingil vereloometasandil tekib tema sõnul rakkude arengus tõrge ja ühe kindla valgeliblede tüübi vohamine. Haiguslike valgeliblede vohamine kahjustab teiste oluliste vererakkude – punaliblede ja vereliistakute – moodustumist.

Teadlastele on teada geneetiline mutatsioon, mida esineb umbes igal sajandal vastsündinul, kuid vaid umbes ühel sajandikul neist võib omakorda välja kujuneda leukeemia. See viitab teadlaste hinnangul võimalusele, et rakud arenevad vähirakkudeks vaid siis, kui miski selle vallandab.

Värske uurimuse kohaselt võib just vastuseks infektsioonile toodetav TGF sellise arengu esile kutsuda. Kuna see molekul kiirendab oluliselt pre-leukeemiliste rakkude paljunemist, suurendab see oluliselt leukeemia väljakujunemise ohtu lapseeas.

Uurimuse autor professor Mel Greavesi sõnul võib avastus viia vastava vaktsiini väljatöötamiseni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles