Uuring: inimesed ignoreerivad alkoholi juues kaloreid

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siider. Pilt on illustratiivne.
Siider. Pilt on illustratiivne. Foto: Elmo Riig / Sakala

Ekspertide sõnul peaksid kaalujälgijad rohkem tähelepanu pöörama alkoholis sisalduvatele kaloritele, kuna alkohol on peaaegu sama kaloririkas kui tavaline rasv.

Maailma Vähiuuringute fondi (WCRF) andmetel ignoreerivad alkoholis sisalduvaid kaloreid ka suured dieedipidajad, kirjutab BBC.

Viimased Suurbritannias läbiviidud uuringud näitavad, et inimesed on alkohoolsete jookide kalorisisalduse suhtes teadmatud ega arvesta neid kaloreid ka oma päevase tarbimise hulka. Erinevalt toidust, sisaldab alkohol ka väga vähe vitamiine.

«Raportid näitavad, et inimesed ei tea alkoholides peituvate kalorite kogust ega arvesta neid ka oma päevase tarbimise kokku arvutamisel,» kinnitas WCRFi kommunikatsioonijuht Kate Mendoza.

WCRFi andmetel moodustavad alkoholis sisalduvad kalorid ligi 10 protsenti napsutajate päevasest kalori tarbimisest. Näiteks klaasi veini joomine annab 178 kalorit, mis on võrdväärne kahe šokolaadi digestive küpsise söömisega. Seesuguse kalorikoguse hävitamiseks kulub ligi pool tundi jalutamist.

Kaloririkaste alkoholide liigtarvitamine võib viia kaalutõusuni. Samuti seostatakse alkoholi tarbimist rinna-, soole-, suu- ja maovähi tekkega.

Mehed vajavad ühes ööpäevas 2500 kilokalorit ja naised ligikaudu 2000 kilokalorit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles