Känguru-sviitrid jõudsid Eesti sünnitusmajja

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Känguruema» Kaisa, kelle väike Marta Luisa sündis 26. rasedusnädalal ja on pildil kaks päeva vana.
«Känguruema» Kaisa, kelle väike Marta Luisa sündis 26. rasedusnädalal ja on pildil kaks päeva vana. Foto: Andres Teiss

Ida-Tallinna keskhaiglas võeti kasutusele nn känguru-sviitrid, mis on välja töötatud spetsiaalselt intensiivravi vajavate enneaegsete vastsündinute vanematele känguruhoolduseks. 
 

«Selle sviitriga võivad ema ja laps tunda lähedust, ilma et hingamistorud ja voolikud neid segaks. Sviiter pakub rohkesti paindlikkust ning vähendab emade väsimist lapse õrnal süleshoidmisel, andes kätele liikumisvabaduse kasvõi raamatu lugemiseks,» rääkis  Ida-Tallinna keskhaigla neonatoloogia osakonna õendusjuht Angeelika Plaaser.

Plaaseri sõnul on vastsündinute intensiivravis täna olulised kolm suunda: ema ja last lahutatakse nii vähe kui võimalik, iga tegevus peab tagama lapsele võimalikult turvalise olemise ning igati püütakse toetada rinnaga toitmist. Enne õiget aega sündinud laste kontekstis tähendabki see nahk-naha kontakti loomist ehk känguruhoolduse kasutuselevõttu.

Känguru-sviitriga saab kaasata vanemaid intensiivravil viibiva lapse eest hoolitsemisesse, mis on emotsionaalselt kasulik ja füüsiliselt vajalik nii vanemale kui ka lapsele.

Mõiste känguru-meetod sündis Kolumbias, kus oli puudus imikute jaoks mõeldud inkubaatoritest. Kolumbialased mõistsid, et peale inkubaatori on vastsündinule kõige turvalisem koht ema või isa keha, sest vanemate naha vastas on lapsel soe ja turvaline olla ning rahulik hingata. Aja jooksul võttis meetodi omaks ka läänemaailm.

Teaduslikud uuringud on näidanud, et vanemate ja nende enneaegse lapse naha otsene kokkupuude mõjub positiivselt, sest see parandab sidet lapsevanema ja lapse vahel, stimuleerib emal rinnapiima tootmist ning mõjub hästi lapse immuunsüsteemile, hingamisele ja temperatuuri stabiliseerumisele. Känguru-hoolitsus on looduslik meetod oma last aidata!

Känguru-meetod ei aita ainult last – selle abil saavad vanemad aidata aktiivselt kaasa oma lapse tervenemisele ja kasvamisele ning muidugi annab see suurepärase võimaluse kallistada oma vastsündinud last.

Känguru-sviiter on disainitud endise vastsündinute intensiivraviõde Anne-Marie Hofstede poolt, kelle poeg Benjamin sündis 25. nädalal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles