Kohvijoojatel on madalam rinnavähi risk

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohvijoojatel on väidetavalt madalam rinnavähi risk.
Kohvijoojatel on väidetavalt madalam rinnavähi risk. Foto: Panther Media / Scanpix

Rootsi Lundi ülikooli uuring näitas, et rinnavähiga võitlevatel patsientidel, kes joovad päevas rohkem kui kaks tassi kohvi, on madalam risk kasvaja taastekkeks kui naistel, kes kohvi juua ei söanda.

«Meil on patsiente, kes võtavad ravimit tamoksifeen ja joovad kaks või rohkem tassi kohvi päevas ning neil esineb retsidiivsust vähem,» ütles Helena Jernström Lundi ülikoolist eile väljaandele The Local.

Ta selgitas, et uuringu tulemused on kehtivad vaid nende jaoks, kes on vähiravi lõpetanud ja tarvitavad kasvaja taastekkimise riski vähendavat rohtu tamoksifeen.

«See on meie teooria. See on esialgne uuring ja meil on vaja teha rohkem uuringuid, et välistada muud põhjused, mille kohta me võib-olla pole küsinud,» lausus Jernström. Mitmed varasemad uuringud on näidanud, et kohvi joomisest on rinnavähi tõrjumisel kasu.

The Local kirjutas mais 2011, et Stockholmi Karolinska instituudi uuringus jõuti järeldusele, et naistel, kes joovad päevas üle viie tassi kohvi, on oluliselt madalam risk haigestuda teatud tüüpi rinnavähki.

Lundi ülikooli uurimuses osales 634 naist Lõuna-Rootsist ning tulemused avaldati meditsiiniajakirjas Cancer, Causes & Control.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles